Три млади дами от известни пловдивски фамилии се заеха с благородната и изключително амбициозна задача да съберат стипендии на 100 ученици от пловдивски училища.  Елизабет Джамбазова, Николет Матакова и Надежда Колева завършиха средното си образование само преди месец, а следващите няколко години те ще продължат да учат в престижни университети в България и чужбина. 

Идеята идва след еуфорията на абитуриентските балове, когато суетнята е приключила, гримът е свален, матурите са минали, а момичетата се готвят да  направят следващата крачка към бъдещето си.

„И трите завършихме успешно,  по баловете се забавлявахме,  приети сме в много добри университети. Говорихме си, че ще бъде хубаво, ако повече деца имат такива възможности. Първоначално ни хрумна да помогнем на няколко момичета като организираме баловете им догодина. После обаче се сетихме как нашите рокли вече са по закачалките в гардероба и едва ли някога ще ги сложим пак. И осъзнахме, че ако искаме да помогнем наистина на някого, е по-добре да вложим средства в неговото образование”,  разказва Николет Матакова. Тя е дъщеря на строителен предприемач и ще учи маркетинг в университета „Риджънс” в Лондон.

„По същото време излязоха и резултатите от матурите на седмокласниците, които тази година са стряскащи. Проблемът е в това, че има много деца с потенциал и желание, но не всички могат да ги разгърнат. Причините са различни, но в повечето случаи е въпрос на възможности”, допълва Елизабет Джамбазова.

Елизабет е дъщеря на известна лекарска фамилия, но ще прекъсне традицията и ще учи финанси в Милано.

„След като взехме решение, осъзнахме че ни трябва помощ. Разбрахме, че ни трябва медия, чрез която да разпространим идеята си. Свързахме се с главния редактор на TrafficNews.bg Парашкева Иванова, тъй като сайтът се чете от страшно много млади хора. Екипът на медията реши, че каузата ни си струва и ни подаде ръка”, разказва Николет Матакова.

„Родителите ни бяха изненадани, но също ни подкрепиха. Благодарение на тях, ние сме изградили много контакти, които се надяваме да ни помогнат в начинанието”, казва Надя Колева. 

Тя е от семейството на потомствени адвокати и ще учи Международно право в Нов Български Университет.

В началото на юли инициаторите регистрират „Общество Nota Bene” и подготвят платформата за стипендиантската програма. Името не е избрано случайно. Популярната латинска фраза означава „важна бележка”, а също така и се превежда като „Обърни внимание!” 

Амбицията им е през учебната 2016/2017 година да сформират дарителски фонд, който да осигури 100 стипендии. 100 деца от пловдивски училища от 8 до 12 клас  ще получават месечна стипендия в размер на 100 лева до края на учебната година. 

В първата година на програмата  стипендиантите ще бъдат посочени от директорите на училищата и одобрени от Менторския съвет на Общество Nota Bene. Всяко училище, в което има ученици от 8 до 12 клас, ще избере по двама свои талантливи възпитаници.    

На 1 септември 2016  създателите на Nota Bene ще дадат официален старт на кампанията като запознаят с каузата преподаватели, представители на различните институции и  бизнеса. 

Георги Колев , адвокат и общински съветник: Време е за икономическа миграция към Пловдив 

Успяха ли да ви изненадат дъщеря Ви Надежда и нейните приятелки? 

- И да, и не. Не очаквах да са стигнали толкова далеч и да са се задълбочили толкова много в това, което ние, родителите им непрекъснато коментираме. В същото време аз знам, че това са умни, отговорни деца, с потенциал. Нормално е, естествено е  да имат такъв подход  към живота.

 -И все пак идеята не Ви ли се струва прекалено амбициозна?

- Идеята Е много амбициозна и на моменти тя се приема с недоверие от хората, с които я споделям. Общественото мнение не може да се промени толкова лесно. Демокрацията е управление на мнозинството,  но всички добри практики, всички успехи, са дело на единици. И ако тези млади хора проявят устойчивостта и не ги откажат твърде рано и ние по-възрастните се обединим около тях и им помогнем, няма никаква пречка каузата да успее.

-  Всеки ден медиите ни атакуват с призиви за поредната дарителска кампания. В крайна сметка образованието не е ли ангажимент на държавата, на която плащаме данъци?

- Отговорността за този процес е на държавата. Но има едно НО. Ще  дам пример с възрожденския път на България, който тя избира преди Освобождението. Отговорността винаги е била на нотабилите на това общество, на тези хора, които се считат отговорни и будни. Защото Пловдив е дал много както за духовния, така и за икономическия възход на държавата. Този град има своите герои в областта на икономиката. Разговарях с много мои приятели – сериозни бизнесмени, сериозни политици. Те всеки ден се сблъскват с проблемите на собствените си деца в образованието. Всеки казва –  „да,  ще бъде много трудно, но ние ще го подкрепим. Защото трябва да започнем да даваме на този град и на децата му”.

Пловдив е достигнал етапа, в който може да си позволи да инициира вълни на положителна икономическа миграция към града. И доброто образование е част от стимула за тази миграция. Пловдив трябва да става по- голям, да задържа децата си, да привлича нови будни и умни деца, които да се превърнат в капитала на това общество.

Александър Апостолов,  издател на TrafficNews.bg и собственик на компанията TRAFFIC: Цели поколения израснаха в безразличие, това трябва да се промени 

-  Защо се ангажирате с тази нелека за организация кауза?

-  С Жоро се познаваме от доста време и често в разговори сме обсъждали недостига на персонал, качествени и квалифицирани кадри. Лично на мен идеята ми допадна и бях приятно изненадан от енергията и увереността на момичетата, че ще успеят.  Това, което ще дадем ние в тяхна подкрепа е помощ в структуриране, организация и финансиране на първоначалните разходи за представяне и съществуване на Nota Bene.

Това е „стипендията”, която ние плащаме, за да могат те да успеят в идеята си и да наберат средства за каузата си. Всички момичета са с достатъчно възможности и нямаме никакви притеснения, че биха работили с цел лична облага. Дори напротив – и в момента кипи усилен труд и те инвестират лични средства в организацията.

-  Не ви ли тревожи факта, че инициаторите са прекалено млади и нямат нужния опит за подобно начинание? 

- Точно това, че са прекалено млади  и заредени със страхотна енергия, ме накара да застана зад тяхната кауза.  Ако отказваме подкрепа на младите хора, оправдавайки се с възрастта и неопитността им, след известно време те ще бъдат абсолютно безразлични и няма да искат да влагат енергия и средства в подобни начинания.

Смятам, че няколко поколения вече израснаха в безразличие и това дава своите негативни резултати. Пасивността и безразличието са  причина за икономическите, инфраструктурните и демографските проблеми. Колкото до опита – липсата му няма  как да се пренебрегне с лека ръка. Но през последния месец проведох разговори с важни за мен хора, които са ни подкрепяли през годините в социалните ни дейности, за моя радост приемат идеята за Nota Bene и ще помагат с каквото могат.

 -  Кой ви подкрепя?

 -  Запознах с  каузата Таня Георгиева -  директор на БЧК за област Пловдив, изключително умен и енергичен човек с над 25 години опит в социалните и хуманитарните дейности. Екипът, с който създадохме TrafficNews - Парашкева Иванова и Илиян Велков, също  ще участват в управителния ни съвет и ще съветват момичетата при взимането на важни решения. Всички те заявиха готовност да предават опита, идеите и знанията си в полза на тази добра инициатива. Разговарял съм и с много хора от бизнеса, които са готови да подадат ръка.

 -  По какви критерии ще се раздават стипендиите?

 -  Стипендиите няма да се раздават, а ще се печелят. Това което мога да ви кажа към момента е, че социалният статус няма да е водещ, децата на Nota Bene ще са хора с талант, потенциал и желание да се развиват. Ще разчитаме на Менторския съвет, който ще се състои от неограничен брой хора - изявени и доказали се в различни области. Повече за структурата ни ще разкажем на 1-ви септември при представянето.

 -   Ще има ли мониторинг върху стипендиантите?

 -   Всеки наш стипендиант ще трябва да защитава всеки ден ангажимента си в Nota Bene със своите постижения.  В момента работим по цялостна концепция за стипендиантите ни - активности, допълнителни курсове, практики и стажове в реална среда. Текат срещи с бизнеса в Пловдив, възможни партньорски организации и хора, заслужили доверието на обществото-мога да кажа, че до момента всички приемат дейността ни с одобрение и с готовност за подкрепа.

За благородната кауза говорят Таня Георгиева - директор на БЧК-Пловдив, адв. Георги Колев - общински съветник и Иван Тотев - кмет на Пловдив. Коментарите им вижте в следващото видео на TrafficNews.bg: 


 

 

Виктория Петрова, TrafficNews.bg