-Г-н Стоянов, вие сте от районните кметове, които бяха включени в листата на ГЕРБ за тези парламентарни избори, мотивът на градския лидер на партията в Пловдив Иван Тотев бе, че вие сте от най-разпознаваемите лице и Ви е гласувана отговорност. Една седмица преди вота, какво е усещането в хората, с които се срещате?

- Ние с колегата от „Тракия” Костадин Димитрова попаднахме в тази листа, която е пълна с млади хора, експерти от образователната сфера и доказани професионалисти. Тя е пълна с можещи, начетени и знаещи кандидати, които са успели да направят нещо в своя професионален път. Общото усещане от срещите ни с хората е, че са уморени от политика, от постоянните кавги, които стават със служебното правителство. Определено виждаме апатия в тях, още повече и летният сезон започва да бъде в разгара си и вероятно мислят повече за почивки и море. Но нашата работа е да можем да ги убедим в правилни избор, както и да им покажем какво сме направили. Ние като членове на ПП ГЕРБ и районни кметове от тази партия, има какво да покажем и то не само на местно ниво. Доста са обектите, които успяхме да направим през последните две години в район „Източен” и на тези места са ни срещите с хората. Обясняваме, че всъщност за 10 години управление на Бойко Борисов, ние няма от какво да се срамуваме, напротив – ние има какво да им покажем. Знаем какъв беше Пловдив и България преди това. Предишният ни слоган „Работа, работа, работа” и сегашният „Ред в хаоса” идеално пасват на нашата работа и само с това можем да покажем какво сме постигнали. Нормално е след едно 10-годишно управление да има негативна кампания срещу нас и да се иска някаква промяна. Внушенията от медии и определени кръгове влияят върху това. Но виждаме, че негативното отношение не е само към нашата формация. След вота на 4 април много от партиите, които получиха доверието на хората, просто се скриха.

-На какво се дължи според Вас тази апатия в хората, за която говорите, както и негативизмът към всички политически партии?  

-  ГЕРБ е партия, която гради, останалите са деструктивни. Помним по времето на Орешарски какво се случи – прекъснаха всички еврофондове, а страната бе буквално спряла за повече от година. Тази негативна кампания, която се изля върху ГЕРБ и управлението, започнала още от протестите миналото лято, вече отвращава хората. Помните какви протести бяха – хвърляне на бомби по полицаите, мъкнене на ковчези и други отвратителни неща. Това обезвери хората, а всеки казва „борим се срещу статуквото”. Но ние сме от това статукво, което направи нещо за България.

-Какво може да предложи повече ГЕРБ и защо хората трябва да гласуват за тази формация?

-Можем да предложим още много, както виждаме излизаме от ковди кризата и то благодарение на действията на ГЕРБ – помощта за бизнеса,  ваксинационния процес, както и либералните мерки. Неслучайно сегашният финансов министър казва, че има 1,5 млрд. лева излишък, което е благодарение на умелото управление на финансите на страната.

Ние не сме партия еднодневка, която да работи 1 година и да не направи нищо след себе си. Дори след 10-годишно управление ГЕРБ остава на следващите стабилна държава и бюджет. Сега е изключително важно да се завърши Планът за възстановяване и развитие и да гледаме какво се случва в Европа.

-Казахте, че има много млади хора в листата в Пловдив. Виждаме и Бойко Борисов постоянно да е обграден с младежи, дойде ли времето за смяната на караула – следващото поколение да управлява?

-Мисля, че да, защото младите хора, които са при нас натрупаха сериозен опит. Много от тях бяха на ръководни постове и вече имат административен капацитет и опит. По-добрият вариант е да разчитаме на нашите млади хора, зад които има ясна отговорност, а не да се пращат някакви лица от незнайни кръгове. 

Ние ги познаваме добре и аз като партиен ръководител на район „Източен” винаги съм се стремял да давам път на младите. Доста лица има в Общинския съвет от нашия район, като дори и четвъртият в листата Пенчо Малинов е от нашата организация. Това едно верую и на цялата партия – да им се даде шанс.

-Кой е най-големият опонент на ГЕРБ? Или сте в ситуация – сами срещу всички?

-Големият противник на ГЕРБ е служебното правителство на президента Радев. Може да се направи едно просто сравнение. Докато премиер бе Бойко Борисов той бе приет навсякъде в Европа, можеше да говори с всички лидери и пътят на България бе категорично проевропейски. Сега виждаме, че този път не се поддържа от служебното правителство. Мълчи се по изключително важни теми.  Всичко това има една цел – да се направи една коалиция около Радев за президентските избори и те използват всеки слух, без никакви доказателства, за тази цел.

Резултатът от протестите виждаме и в партията на Васил Божков, който има редица обвинения и не може да се прибера в България, но той в човекът, който стоеше зад онези прояви.

Какво да кажем за Отровното трио и Мая Манолова? Това са стари лица, които не могат да предложат нищо градивно. Тя може само да прави кавги и скандали.

Ние не сме хулеща партия, но това хората трябва да го разберат, че ние градим. И тук е нашата роля да вървим от човек на човек, от врата на врата и да обясним какво сме направили и какво ще правим.  Това е трудно, предвид целия негативизъм, който се излива към хората. Много от тях казват – въобще няма да гласувам, отивам си на море.  Но каквото можем, трябва да го направим, тъй като не искаме отново в България да се настани безвремие, както бе при Орешарски.

-Централните теми е за машиното гласуване. Видя се, че има проблеми в Благоевград, от друга страна вие сте кмет в района, където е най-големият етнически квартал в България – Столипиново. Има ли опасение за провеждането на вота там?

-Определено има такива. Не се помисли в детайли какво ще последва. Имам притеснения  за гласуването в района, тъй като много от хората ще се сблъскват за първи път с подобна техника.  Специално за Столипиново има опасения, че ще има ниска избирателна активност и заради самите машини, защото хората могат да се объркат.

-Кои са най-спешните неща, които трябва да се подхванат от новото правителство, ако приемем, че ГЕРБ ще участва в него?

-Справяне с ковид кризата и Планът за възстановяване и развитие. Сега сме спокойни и никой не спазва никакви мерки, а отделно няма кой да поддържа този стандарт за дисциплина в момента. Правителството се занимава с какво ли не, а като че ли въобще не мисли, че има подобна опасност. Пандемията не е отминала, а просто лятото намалиха случаите, но за съжаление и ваксинираните хора. Третата вълна, която се очаква есента няма да ни подмине, а ние сме с малък брой ваксинирани.

Коалиция ГЕРБ – СДС  е с номер 5 в интегралната бюлетина!

Купуването и продаването на гласове е престъпление!