Кой кого ще промени? Владо Кисьов – ВМРО или ВМРО – Владо Кисьов? Това е един от най-интересните въпроси в Общинския съвет след първото знаково разместване в политическите формации.

Вчера официално бизнесменът напусна групата на „Съюз за Пловдив” и се вля в тази на ВМРО. Така „войводите” вече имат четирима съветници в местния парламент заедно със Стефан Послийски, Димчо Петров и Иван Црънчев.

Доскоро патриотичната формация и бизнесменът бяха от двете страни на барикадата – те в опозиция на кмета, а той от най-близките съветници до кмета Здравко Димитров.

Неведнъж Кисьов е защитавал кмета, докато никой друг от групата на ГЕРБ не го е правил.  Голяма част от тези упреци са били именно от пресконференциите на ВМРО. Такъв е примерът със заема, който Община Пловдив възнамерява да тегли.

Упреци от групата на ВМРО към кмета вчера  нямаше, като единствената точка, която предизвика бурни дебати бе за Бетонния мост и пробива под гарата. Дебатите обаче бяха насочени най-вече към НКЖИ и как може да бъде защитен интереса на Пловдив.

Две от гласуванията, която разделиха видимо  залата на управляващи и опозиция, бе за обявяването на търгове за два общински имота. Единият се намира в Кючук Париж и е с големина от 370 кв.м на ул. „Петрова нива” 49 , като по предложение на зам.-кмета по строителството Невена Балчева той ще бъде продаден на таен търг с начална цена от 192 150 лева.

Предложението събра минимума от 26 гласа, като без  вота на трима от съветниците на ВМРО, то нямаше да бъде прието.  Те дадоха своя глас „за” и за друг имот за продажба на ул. „Марат” 6, но там поради отсъствието на съветници предложение събра едва 25 гласа и търгът засега пропадна.

Общината пуска на търг два имота без логика в застрояването им, докато се „бори” за паркинги и парковеПродажбата на парцелите в „Централен” и „Южен” ще спомогнат скромно за бюджета,но ще нанесат повече вреди

С други думи още на първата сесия си пролича промяната в поведението на съветниците на ВМРО. Най-остър към кмета Здравко Димитров по време на публичните събития през последната година бе местният лидер на „войводите” Борислав Инчев. Той обаче не попадна в Общинския съвет, а все повече се чуват твърдения, че той не е в особено близки отношения с останалите му колеги от ВМРО под тепетата. 

След като Владо Кисьов бе кандидат-депутат от гражданската квота на ВМРО, вече се заговори, че той се готви да стане председател на пловдивската организация. Предвид близките му отношения с градоначалника, то ВМРО може да бъде първата формация в този мандат, която най-явно преминава сред групите, които поддържат управлението на Пловдив.