Цикълът от решения на Националния съвет и Изпълнителното бюро на БСП за изключването на Георги Гергов бе завършен вчера от социалистите. Уведомлението, че Гергов не е част от БСП вече е пристигнало и в Пловдив, като следва нов цикъл от решения, които трябват да се вземат от Градски съвет.

 

Независимо дали Гергов обжалва, или не, изключването му, предвид факта, че всички в Пловдив твърдят, че то е нелегитимно,  партията ще се оглави временно от някого от Изпълнителното бюро на Градския съвет.

Заместници на Гергов като председател на Градския съвет са Николай Радев, Атанас Петков и Нина Чавдарова.  Вариантите за избор на нов председател на БСП са два – единият е по инициатива на Градския съвет, а другият по такава на Националният съвет на партията.

При първата хипотеза ще се насрочи Градска конференция, на която да се проведе избор на нов председател на Градския съвет.  Изборът е таен, като преди това ще текат и номинации. Възможно е на конференцията да се утвърди и листата за депутати, като номинациите за народни представители в момента вървят в партийните организации.

При втората хипотеза от Националния съвет на партията то ще се стигне до цялостни отчетно-изборни събрания на всички партийни организации, а след това и Градска конференция. Това обаче ще отнеме месеци, като е твърде вероятно дори да е отвъд парламентарния вот на 4 април.

Въпреки че се коментираше за т.нар. „служебно ръководство” на партията в Пловдив, подобно нещо досега не е правено, а и не е заложено в Устава. Част от противниците на Корнелия Нинова обаче смятат, че тя е способна на този акт, само и само да успее да нареди листите със свои хора Пловдив.

Фаворитите на Нинова за градски председател на социалистите в Пловдив са Иван Петков – Бебето и депутатът Георги Йорданов. Не е изключено и някои измежду двамата да бъде водач на листата под тепетата. Името, което най-много се спряга за водач на листата в Пловдив град от БСП е това на Кристиян Вигенин, който стоеше в основата на изключването на Гергов. Самият Вигенин обаче отрече, че ще застане начело на депутатска листа под тепетата.

В областта почти сигурно водач на листата ще е депутатът Манол Генов. Той е кръга на Корнелия Нинова, а новият Областен председател на БСП д-р Емил Караиванов е един от най-близките до Генов.

Важно уточнение е, че съществува хипотеза Нинова и нейните хора в София да направят така в Пловдив, че местните номинирани за депутати да не бъдат на избираеми места. Причината е, че освен водачите от „Позитано 20” спускат и местата за коалиционните партньори и гражданската квота. Така е възможно избираемите места да бъдат само с хора на Нинова, а наредената листа от пловдивските социалисти да започне от 4-то място нагоре.