Най-новият кандидат-премиер на „Има такъв народ”  Пламен Николов разбуни духовете след обявяването на кандидатурата му. Мненията за него бяха разнопосочни – от ново лице с добра подготовка, до продавач на шнорхели и „калинка” с неясно образование.

Последното се дължи най-вече на сериозното разминаване между изказванията му, както и автобиографиите в различни сайтове.

Първият, който обърна внимание на докторската му дисертация бе Григор Лилов. Той постави под съмнение регистърът за академичните длъжности, където липсва голяма част от информацията за дисертацията му. Според него и някой „на пожар” е я добавил в регистрите.

Какво знаем за докторската дисертация на Пламен Николов?

 В регистъра за академичните длъжности и дисертации е записано, че той има научна степен „доктор” по Философия на културата, политиката, правото и икономиката, а   темата на дисертацията му е „Философско-антропологична рефлексия върху времето”. Научният му ръководител е проф. дфн Валери Динев.

Това което посочва като проблем Григор Лилов е, че липсва номер на дипломата, както и протокола за издаването, където има датата за защитата.

Проблемите обаче стават два –откъде е бил предложен и къде е защитил Пламен Николов своята докторска степен?

На кастинга при Слави Трифонов през 2018 година  кандидат-премиерът казва, че е завършил магистратура във Философския факултет на СУ „Св. Климент Охридски”, а след получава стипендия за Австрия, където е специализирал, а на 26 години е защитил докторат и е приключил с науката. Научният му ръководител също е потвърдил пред offnews.bg, че през 2014 година той е защитил доктурантурата си пред 25-членна комисия.

Наложи се от Министерството на образованието да обяснят защо информацията е толкова оскъдна. Те заявиха,  че ВАК е предал дисертацията без задължителната информационна карта, така с прехвърлянето през 2011 година в регистъра, голяма част от информацията се губи.

Въпреки това дисертационният труд на Пламен Николаев Николов е наличен в библиотеката на НАЦИД,, а от МОН имат готовност да го публикуват след изразено писмено съгласие на автора. Видно е, че той е предложен от СУ „Климент Охридски” за придобиване на научната степен.

В профилите на Николов в социалните мрежи обаче има сериозно разминаване. Във Facebook той е записал, че  е Doctor of Philosophy (Ph.D.) in Politics, Law and Economics в/във Alpen-Adria-Universität Klagenfurt. В профила му в Linkedin, който е с по-професионална насоченост, също се твърди, че доктурантурата му е от австрийския университет.

 

Там той е записал, че от 2011 до 2014 година е докторант в австрийския университет, където е защитил научен проект и е подготвял своята теза на дисертацията.  В прессъобщение от 2013 година, което е разпространено от неговата компания до специализирано издание за плуване, пише, че Николов има докторска степен от университета в Клагенфурт.

Видно всичките внушения, че той е завършил доктурантура в Австрия са плод на негови твърдения. През последните два дни в профила му в Уикипедия са правят различни промени и уточнения във връзка с образованието му.

Така е добавено, че „През 2002 г. печели стипендия „Ернст Мах“ на Австрийското министерство за образование, наука и култура и заминава да специализира в Института по философия и групова динамика на Университета в Клагенфурт, Австрия, под ръководството на проф. Манфред Мозер, където защитава научен проект на тема: „Phenomenology and lived phases of perceived time“.

Професионалният път на кандидат-премиерът

Отново самият Николов казва, че тъй като по „онова време” е трудно да правиш академична кариера и да живееш нормален живот, той отива в частния сектор, където нещата му се отдават и той работи за редица мултинационални компании. Самите компании обаче трудно могат да се определят като „големи мултинационални” в смисъла, в който той им отдава.

Отново според профила му в Linkedin първата му работа е в периода 2000 – 2001 година, където е консултант по продажби в „Тойота”. След като свършва с академичната си дейност през 2004 година става директор продажби в „Булмоторс”, които са официални дилъри на Тойта за България.

Там той изкарва две години, а след това се мести в гръцката компания „MSPS” като бизнес мениджър. Компанията се занимава с маркетинг и реклама, като по това време  Николов е записал, че правил проекти за “Sony-Eriksson” и “British American Tobacco”.

От 2009 до 2012 година той сменил още две работи – първи като директор във вносителя на „Дайхатсу”, а след това в немска компания за платки – „Gustav Hensel GmbH & Co. KG (Hensel)” От 2012 година е част от американския бранд за плувна екипировка “Finis”, където е управлявал 14 служители.

След 2018 година става част от ИТН, където вече е втори мандат депутат, а неговото име ще бъде гласувано за министър-председател тази седмица.

Видно обаче от изказванията и начина, по който той промотира самия себе си нещата изглеждат доста по-напудрени, отколкото са в действителност. Още повече представянето за доктурантурата в Австрия съвсем не отговаря не истината.