Топката е в ръцете на депутатите. Приключването на проучвателния мандат е една част от съставянето на правителство. Това каза пред БНР доц. Христо Паунов, преподавател по конституционно право в Пловдивския университет и в УНСС.

Съгласно тълкувателно решение на КС от 1992 г. позицията на президентската институция е правилна, обясни юристът.

"На този етап президентът вече няма никакъв контрол върху състава и структурата на МС."

Това тълкувателно решение, което и министърът на правосъдието цитира, казва, че промени са възможни от изпращането на указа на президента до гласуването на структура и състав на Министерския съвет в Народното събрание. Може да видим и някакъв друг състав, посочи доц. Паунов.

Нека сега депутатите си поемат отговорността и да се реши този въпрос на ниво парламент, коментира конституционалистът. По думите му, трябва да има гласуване в НС и "единственото, което може да обърне нещата" е самият кандидат за министър-председател да се откаже.

Много е тънка разликата между юридическото и политическото. Политиците се изкушават да прекрачват тази тънка линия, заяви доц. Христо Паунов. По негови впечатления от вчера темата за изборите се избягва, а се говори за процедури.

Преподавателят напомни, че изборът на кабинет става с обикновено мнозинство и може да се случи и с по-малък брой депутати според кворума.

Провален проучвателен мандат ще имаме, ако парламентът не избере министър-председател, изрази мнение конституционалистът.

Не може да се говори за конституционна криза, заяви той.