Д-р Надя Танева е на 45 години, родена и израснала в Пловдив. Повече от 20 години тя работи в сферата на социалната политика и услуги, като целият й професионален път е преминал в този сектор.  Притежава докторска дисертация по специална педагогика, като й предстои да защити и доцентура. Има три магистратури - Българска филология,  Психология и Управление на социални дейности.

В професионален план е започнала от най-ниското стъпало – социален работник, като 10 години е работила в Център за настаняване от семеен тип. След това е зам.-управител на Центъра, а от 10 години е директор на  „Социално подпомагане – Пловдив”. Надя Танева е от учредителите на ГЕРБ в Пловдив, като в мандата  2007 – 2011 година е общински съветник. За парламентарните избори е на 7-мо място в листата на коалиция „ГЕРБ – СДС” в 16 МИР.

-Д-р Танева, Вие сте един от учредителите на ГЕРБ в Пловдив, защо избрахте да се включите в този проект?

-Преди 16 години, още докато ГЕРБ бе сдружение, разхождайки се с количката със сина ми,от любопитство реших да  вляза в офиса на организацията, за да разбера повече за нея и дейността й.  Разказаха ми каква е идеологията и целите на сдружението, като без да се колебая попълних формуляра за членство.  Тогава Пловдив град и област бяха обединени, като с колегите създадохме почти всички структури тук. След това се учреди и политическа партия ГЕРБ. Оттогава до ден днешен продължавам да бъда член на партията, работя за каузата  й, както и за реализиране на политиките и управленските й програми.

-Какво се промени при Вас за тези 16 години?

- Като човек мога да кажа, че се промених много за тези  години, не само от гледна точка на работата ми, но и пречупването на мирогледа ми към обществени процеси. Ежедневните ми срещи с хората ми дават една различен ъгъл над случващото се, тъй като всеки човек има по своему уникална съдба. При нас идват хора, които искат да бъдат подкрепени по един, или друг начин, което ме накара да мисля различно. Разбрах, че ако сме обединени можем да си помагаме повече -  по-този начин ставаме по-добри и по-позитивни към хората около нас.

-Вие сте експерт в социалните дейности, какво се направи в този сектор от правителството на ГЕРБ?

-Видимо по времето на управлението на ГЕРБ се случиха много промени, които категорично са към по-добро.  Когато започнах работа в този сектор преди  20 години в първия Малък групов дом в Пловдив, който наподобява сегашните ЦНСТ, тогава никой дори не говореше за закриването на този тип институции и преминаването им към новия модел. Към днешна дата не съществува нито една от тези стари институции за деца. В момента тече  подготовката за деинституционализацията на домовете за възрастни хора.  Всяка година се реализират все повече политики в социалния сектор  за хора с увреждания, за децата с увреждания, за уязвимите социални групи и семействата.  Разбира се, винаги може да се направи и още, но крачките от ден на ден стават повече. Определено може да се направи осезаема разлика -  преди и сега.   Тук не става дума само за социалната политика, а за всички сфери на обществения живот в България.

-Защо решите да се включите като кандидат за народен представител за предстоящия вот?

- На първо място смятам, че с моя опит и експертизата, която придобих с течение на времето, мога да бъда полезна в 45-тото Народно събрание, ако ми гласуват доверие. Искам да бъда емисар на политики, които хората ще ползват и това ще подобри жизнения им стандарт.  Бих работила в две посоки.

На първо място  в управленската програма на ГЕРБ са заложени промени в социалното подпомагане и услуги. С моето образование, квалификация,  професионален и житейски път, както и след срещите с хората,  мога да бъда полезна не само като експерт, но и като човек, който знае проблемите и желанията на гражданите.  При мен идват хора от различни социални групи – деца, родители, хора с увреждания, такива от различни малцинствени групи,  като всички имат своите нужди. Предвид новото законодателство , което се прие през последните години, мисля, че има неща, които трябва да бъдат променени. Смятам, че ще бъда полезна точно в тази област, защото потребителите на социални помощи и услуги сами знаят кое е добре за тях и кое може да се подобри.

Другата ми амбиция, ако получа доверието да стана народен представител,  е да направя така, че социалните работници да се гордеят, че са такива.  В момента се изготвят редица нормативни документи за социалните работници – Етичен кодекс и стандарти за квалификация.  Предвижда се студентите, които учат социални дейности и искат да се развиват в тази сфера да имат допълнителни държавни стипендии.

Социалните работници са хора, които работят много и то в тежки условия, но въпреки това не получават нужното признание.  Често на преден план се показват негативните неща, но смея да твърдя, че положителните и добри практики са много повече. Мисията ми е самочувствието на социалния работник да бъде по-голямо, като се презентира тяхната работа и заслуги, които не са никак малко. 

-В много публични сектори заплатите се вдигнаха, но като че ли тези в социалните услуги остават встрани. Само по-високите заплати ще бъдат ли достатъчен стимул за тях?

-Всеки един служител, независимо в кой отрасъл е, трябва да получава адекватно възнаграждение. Мотивацията на социалните работници е свързана с това да бъдат призвани да помагат и да вършат добри дела, но това е свързано и със заплащането. Няма как човек да работи всеотдайно, ако неговият труд не е оценен справедливо . Социалните работници получиха 30% увеличение на заплатите, като е предвидено още по-голямо увеличение в програмата на ГЕРБ.

Смятам ще се подобри и изключително много и услугата, като се вдигнат заплатите на социалните работници, като това ще донесе спокойствие на служителите и ще намали текучеството.

Много важно е да се каже, че се предвижда и кариерно развитие, което досега бе трудно в този сектор. Чрез образователни програми и обучения за социалните работници се предвижда да се  вдигне тяхната квалификация. Това ще им помогне за кариерно развитие и ще ги мотивира допълнително.

Социалните работници трябва да бъдат до хората, като са и административно грамотни. Много е важно да обясниш правилно на един човек  какви услуги може до ползва и какво е необходимо за тях.

-Подпомагането на семейства с деца е друга основна функция на социалната политика, какво се предвижда в този сектор?

-Чрез Министерството на труда и социалната политика ГЕРБ е заложила в управленската си програма подкрепа на всички семейства с деца. Един от основните ни приоритети, който е заложен е изцяло нов начин на подпомагане на семейните помощи, за да достигат до тези, които имат нужда.  

Идеята е всяко семейство да бъде разгледано индивидуално спрямо неговия социален статус, работно място и моментно положение.  Взимайки всички тези фактори ще бъде прецизирано дали трябва им да се отпуснат надбавки за конкретното семейство. Подоходният метод не винаги хваща реалното състояние на семействата, за това смятам, че трябва бъде променен критерият.

В управленската програма на ГЕРБ има предвидени много политики в помощ на семействата. Именно това е една от причините да се кандидатирам за народен представител. Има много родители, които говорят с мен, като дават много предложения, които бих помогнала да бъдат реализирани.

-Една от основните критики от опозицията, най-вече в лицето на БСП, е че не се прави достатъчно в сферата на социалната политика…

-Това са голи политически фрази, които не почиват на фактите.  За първи път в управлението на ГЕРБ се прие Закон за социалните услуги.  Спрямо него ще бъде изготвена карта на социалните услуги и как те да бъдат по-ефективни.

Моята докторска дисертация е точно на тази тема – интеграция на хората с увреждания и социалните услуги.  Ако пловдивчани ми гласуват доверие, смятам да предложа моите заключение в следствие на анализите, които съм направила.

На първо място трябва да се направи обстоен  анализ на населението на всяка община, тъй като различните населени места имат различни потребности поради спецификата на населението. След това да се  направи карта на социални услуги, като тези, които не се потребяват в различните населени места, да бъдат преструктурирани в съответната необходимост.  Социалната сфера трябва да бъде гъвкава и да може да обхване възможно по-голям брой хора.

В Пловдив например имаме 52 социални услуги, които обхващат голям дял от обществото.  Над 2500 младежи в социални институции, социален патронаж за 400 души, услугата топъл обяд за 2000 души, 1700 лични асистенти и много други.

За 2020 година дирекция „Социално подпомагане” в град Пловдив е изплатила суми за помощи и обезщетения в размер на 53 млн. лева.  Тук работим с 34 608 души, които са с трайни увреждания и са получили над 20 млн. лева.  По закон за семейните помощи са изплатени 23 млн. лева на близо 22 000 семейства.

От 1 януари 2021 година минималната заплата е 650 лева, минималната пенсия 300 лева, а  от 1 юли всички пенсии, отпуснати до края на 2020 година, ще се увеличат с 5%

Това показа, че говоренето от страна на другите политически сили, че не се работи в социалната сфера, е повече от  несериозно.

-Извън социалната политика, имате ли лична кауза, за която ще работите в следващия парламент?

- От години работя за моя лична кауза, свързана със защитата на заетите в социалната сфера и целият държавен публичен сектор. Често социални работници, лекари, полицаи и служители в администрацията са обект на агресия и вербална, и физическа. При нас се е случвало хора да бъдат заключвани, да им се забиват химикали в ръцете, да бъдат заплашвани. Колегите се страхуват и имат нужда от защита.

Трябва да се предприемат законодателни инициативи, които да гарантират сигурността на хората – физическата и психическата.

Също така ще работя за  подобряването на качеството на живот на децата и хората с увреждания. В Пловдив се развива всичко много бързо, децата с увреждания са сред своите връстница много успешно.  Но е нужно да се положат усилия и за другите региони в страната да се случи това. 

Много ми се иска Пловдив да се разраства и развива все повече, като станем еталон за интегрирания подход в социалната сфера.  Искам Пловдив да има най-доброто административно обслужване и социална политика с грижа за хората.  

Коалиция ГЕРБ – СДС е с номер 28 в интегралната бюлетина на изборите на 4 април!

Купуването и продаването на гласове е прстъпление!