БСП ще реди листата за депутати на 6 февруари на Градска конференция в Панаира. Номинациите по основните партийни организации вече са минали, като до края на седмицата ще станат ясни и на районните структури.

Засега не е предвидено на 6 февруари да се гледа изборът за нов председател на Градския съвет в Пловдив. Причината е, че към момента не е имало номинации и темата не е обсъждана. Все пак не се изключва сценарий в последния момент точката да влезе на дневен ред.  След изключването на Георги Гергов от партията, временно начело е бившият общински съветник Димитринка Вакрилова.

Очаква се социалистите в Пловдив да застанат около кандидатурата на проф. Иво Христов за водач на листата. Той бе и на последните избори от т.нар. гражданска квота. Самият той обаче не минава за „послушник” на Корнелия Нинова. Лидерът на социалистите се очаква да напълни челните места именно с близки до нея хора. Най-спряганото име за водач на листата е Кристиян Вигенин, който бе в основната на изключването на Георги Гергов от БСП.

Макар пловдивските социалисти да редят листата от второ място, тъй като по устав водачите се определят от „Позитано” 20, не е ясно дали няма да е от по-задна позиция. Причината е, че от София спускат и местата за т.нар. гражданска квота и коалиционните партньори за отделните области.

Няма да е изненада, ако след водача на листата бъде сложен коалиционен партньор, а след него и гражданска квота. На практика по този начин трите избираеми места в листата на социалистите ще бъдат директно спуснати от София.