ГЕРБ в Пловдив град и област ще заложи на същите водачи в листите, както на парламентарните избори на 4 април.

Лидерът на формацията Бойко Борисов отново ще застане начело на пловдивската листа, както и тази в софийския 25 МИР. В Пловдив област  на първо място ще бъде бившият областен управител Дани Каназирева.  За разлика от предишния вот, сега няма да се провеждат номинации за депутати, като листата ще бъде изготвена от партийните ръководители по структури.

Вчера местният лидер на ГЕРБ и член на Изпълнителната комисия Иван Тотев се е срещал с Бойко Борисов относно стратегията на партията за вота на 11 юли. На срещата се е постигнало съгласие да се даде разрешение на местните структури да включват и районни кметове.  На предишния вот инструкциите на ИК бяха кметове да не бъдат включвани в листата. Това обаче ще отпадне след настояване от Тотев. Пред TrafficNews още в средата на май координаторът на партията заяви, че иска районните кметове да присъстват в листата. Той се мотивира, че районните кметове са най-близо до хората, като те имат съответната разпознаваемост, както и изградено доверие в тях.

Иван Тотев: ГЕРБ в Пловдив тръгва към промяна, очаквам в листата да има и районни кметовеПартията вече има двама зам.-председатели, които могат да градят мостове към партньори, заяви местният лидер на ГЕРБ

На второ място в градската листа ще бъде Иван Тотев, а почти сигурно на трето място ще е Радослав Чолаков. Юристът от гражданската квота на партията получи висока оценка за работата си в 45-ото Народно събрание, като Борисов е настоял той да бъде на избираемо място.

Вежди Рашидов ще отстъпи с едно място в пловдивската листа и ще е четвърти, като не е изключено той да бъде сложен и в листа от друг многомандатен избирателен район.  Предложението на местната организация ще е на следващите места в листите да бъдат районните кметове. На най-предни места ще са Костадин Димитров на „Тракия”, Димитър Колев на „Западен” и Георги Стаменов в „Централен”.  Спас Гърневски също ще е в челото, като все още не се знае дали ще бъде пред районните кметове.  Крайното решение за подредбата на листата ще бъде взето от Изпълнителната комисия следващата седмица.

Целта пред ГЕРБ е за четири мандата. На последния вот формацията изпрати тримата депутати от Пловдив, като причината преди всичко бе заради разпределението на местата в парламента при системата на най-големия остатък. При същите гласове и друга конфигурация на парламента ГЕРБ може да получи четири мандата под тепетата.