Битката за шестте района на Пловдив се очертава да бъде не по-малко интересна от тази за  мястото на градоначалник. Районните кметове са връзката между градските дела и гражданите, а често хората си правят заключения за цялото управление на града по тяхната работа. И въпреки че мнозина омаловажават този пост заради ниските бюджети и малките компетенции, именно чрез тях се прокарва немалака част от политиката. Те са и хората, до които стигат кварталните проблеми, за да намерят своето решение чрез действията на градоначалника и Общинския съвет.

Три основни формации в Пловдив могат да се надяват на районни кметове – ГЕРБ, Обединените патриоти от НФСБ и ВМРО, както и БСП.  На места не изключено да пробие и местна коалиция, ако успее да изкара достатъчно силна кандидатура. Така на миналите избори Георги Титюков отиде на балотаж на район „Централен” срещу Георги Стаменов от ГЕРБ. Кои ще са основните играчи:

„Западен”

Това е може би районът, в който тримата първи са ясни отсега. Единственият вариант досегашният райкмет Димитър Колев да не се яви на изборите, като кандидат от ГЕРБ, е той да бъде издигнат за градоначалник.  Срещу него ще се изправят двете съименнички – Десислава Желязкова от „патриотите”, както и дъщерята на доц. Георги Йорданов – Десислава Йорданова.

На балотажа един срещу друг се изправиха Димитър Колев и Десислава Желязкова, които са и последните два районни кмета на „Западен”. Вероятно и на тези избори вторият тур ще е между кандидата на ГЕРБ и кадъра на НФСБ.

„Южен”

Битката за единствения район, който не се управляваше от ГЕРБ, през последните четири години се очертава повече от интригуваща.  Досегашният райкмет Борислав Инчев няма причина да не се кандидатира отново, освен ако не се откаже по лични съображения. Лидерът на ВМРО ще се изправи срещу доц. Ангел Иванов от БСП, който едва ли ще успее да се превърне в негова конкуренция.

Големият въпрос е кой ще издигне ГЕРБ в района. С най-много номинации бяха Георги Юруков, Георги Василев, Кирил Велчев, Атанас Узунов  и Даниела Митева.  Почти сигурно кандидат за кмет на района ще бъде общинският съветник и председател на структурата Георги Василев. Въпреки че герберите поискаха Георги Юруков, едва ли от партията ще издигнат за райкмет човек с основно образование, а освен това, той е неизвестен извън партийните среди. Лидерът на ГЕРБ Иван Тотев пък каза, че няма да се повтори грешката да издигнат Кирил Велчев за поста, тъй като той не бил подходящ кандидат.

„Източен

Тук също има интрига в кандидатурата на ГЕРБ. Двамата фаворити са досегашният райкмет Николай Чунчуков, както и директорът на „Чистота” Иван Стоянов.  Има огромна вероятност именно Стоянов да бъде кандидат-кмет на района, но това ще зависи и кой ще бъде издигнат за градоначалник. 

Срещу него по всички личи, че ще се изправи Павел Милушев от ВМРО, който и на последните избори бе кандидат за райкмет. Другият издигнат от БСП е Йордан Василев, който също се пробва на вота през 2015-а.

„Северен”

След ареста на Ральо Ралев, от ГЕРБ издигнаха като фаворит директора на „Паркове и градини” Стоян Алексиев. Неговото име се спрягаше и преди Ралев да бъде задържан,  тъй като отношенията му с Иван Тотев и другите местни гербери бяха обтегнати.  Другият сигурен кандидат е д-р Ангел Баташки – син на небезизвестния социалист доц. Илия Баташки.   Третият от фаворитите ще бъде от НФСБ, като част от коалицията им с ВМРО. Едва ли „патриотите” ще издигнат отново Станьо Балтов, който изкара сравнително слаб резултат в района.

„Централен”

Единственият район в Пловдив, в който балотажът на последните избори не бе между ГЕРБ и патриотите, също ще предложи интересна битка. Георги Стаменов ще бъде кандидатът на ГЕРБ, ако той не бъде издигнат за Голяма община. При такава ситуация вероятно кандидат ще бъде досегашният зам.-кмет Тошо Пашов, който е един от експертите с най-голям стаж в общинската администрация.

БСП заложи на интересна кандидатура в лицето на Тодор Стоилов. Младият икономист е от новите лица на партията и може да се надява на добър резултат в „Централен”.   TrafficNews.bg разбра, че все още НФСБ и ВМРО не са се разбрали коя от двете формации да издигне кандидат-кмет за района. По-вероятно е това да е НФСБ, но не е изключено и тук „войводите” да наложат свой кадър.

„Тракия”

Хипотезата за досегашния райкмет Костадин Димитров е същата, като при Стаменов и Колев. Той ще е кандидатът, ако не играе за Голяма община.  Другите варианти за райкметове са Йордан Илиев и Александър Държиков.

В най-новия район на Пловдив бе и най-драматичната битката, като балотажът бе спечелен от Костадин Димитров с 93 гласа повече от на Костадин Гаров от НФСБ. Именно Гаров е един от обсъжданите личности, но ВМРО вероятно ще вземе кандидатурата в този район. Това е може би най-силната структура на „войводите” в Пловдив и те са убедени, че са правилен кандидат ще вземат района.

Кандидатът на БСП в „Тракия” е председателят на партийната структура Добромира Тошева, която едва ли може да се надява на добър резултат.