Абсолютен прецедент сътвори Градската конференция на БСП в Пловдив. Организацията няма да утвърди нито един кандидат-депутат, което на практика оставя БСП в Пловдив без номинации за вота на 11 юли. 

Това се случи, след като предварителният дневен ред на заседанието бе променен, а след това последваха и бурни дебати относно кандидат-депутати, последните избори и управлението на Корнелия Нинова. 

Още в самото начало на конференцията временно изпълняващия длъжност председател на Градския съвет на БСП Димитринка Вакрилова предложи конференцията да не реди листата на партията, а само да утвърди имената на номинираните кандидат-депутати, а листата да бъде наредена от Националния съвет и Корнелия Нинова. Тя припомни, че на последните избори Нинова еднолично е пренаредила цялата листа първоначално предложена от Градската конференция с мотива, че е имало нарушения при съставянето и. 

Вакрилова каза, че след това е имало решение на Контролната комисия, че не е имало нито едно нарушение, за което е твърдяла Нинова. Поради това се взе решение пловдивските социалисти да не редят листата и да се получи същия прецедент както на последния вот. Любопитно е, че от 67 номинирани за депутати от партийните организации на БСП 49 бяха дали отвод. Като на финала бяха оставени само 18 кандидат-депутати. Последните са приближени до Корнелия Нинова и участваха в листата наредена от нея. 

Далите си отвод на практика бяха и кандидатите с най-много номинации - като Теодора Халачева, д-р. Любомир Паунов, Георги Търновалийски и други. Те изложиха своите мотиви защо не искат да участват в листата, а именно едноличното управление и разпореждане на Нинова в партията. 

На конференцията бе и утвърденият като водач на листата проф. Иво Христов. След като изслуша дебатите той поиска вот на доверие от конференцията като заяви, че ако няма подкрепата на пловдивските социалисти той ще се откаже от водаческото си място. 

Той заяви, че е не от хората, които някога ще влязат във вътрешнопартийни битки и интриги и не би искал да бъде поставен в подобна ситуация. Въпреки искания вот на доверие от страна на проф. Христов водещият конференцията Атанас Петков му обясни, че няма как да бъде гласувано подобно нещо, тъй като това противоречи на устава на партията и този орган не може да вземе подобно решение. 

Все пак делегатите на конференцията аплодираха бурно проф. Христов, с което засвидетелстваха своята подкрепа към него. След дебатите дойде моментът и за гласуване на утвърждаване на останалите кандидат-депутати получили номинации. Техните имена бяха гласувани анблок, но събраха 22 гласа за, 43 бяха против имената им, а 23 се въздържаха. 

По този начин градската конференцията не утвърди нито един кандидат-депутат от Пловдив за листата на БСП, което се случва за пръв път от промените насам. 

Очаквайте подробности!