157 души под карантина в Пловдив са пуснали заявление за гласуване в подвижните секции.Във всеки район ще има по една COVID секция,  а заявленията за гласуването в тях изтече вчера. Това означава, че всеки, който е карантиниран днес, утре и в събота няма да може да се възползва от гласуването в подвижните секции.

Отделно за избирателите в болниците са образувани 16 подвижни СИК като 7 от тях са в ковид отделенията. Там трябва да има поне по 10 желаещи да гласуват, обясни шефът на РИК 16 Илиян Иванов.

На много места в страната не могат да се намерят хора за тези секции, тъй като заплащането е същото като в другите, а през целия ден ще комуникират с голям брой заразени с вируса.  Проблемът е актуален и в Пловдив. Все още в РИК 16 не са дошли предложенията от партиите за състава на COVID секциите. Това трябва да се случи днес или най-късно утре.

Не е ясно при хипотеза, ако не се намерят хора за тези секции какво ще последва и как ще гласуват хората под карантина. Още повече, че на практика тези секции са открити с решение на ЦИК, но те ще бъдат изпразнени от съдържание. Тогава е актуален и въпросът дали може да се приключи изборния ден в Пловдив.

Припомняме, че с решение на ЦИК карантинираните ще слизат до входовете, където ще ги чакат подвижените секции. Там членовете на СИК ще дават бюлетината и предоставят урната на гласоподавателите. Членовете на СИК трябва да бъдат с пълен защитен комплект, а след всяко гласуване да дезинфекцират урната, химикала и другите предмети, които са били в контакт с COVID болните.