Един месец след астрономическото начало на зимата, в България вече има реално усещане за този сезон. В следващите дни многоцентрова област с ниско налягане ще осигури валежи, а от север студен въздух ще понижи температурите към нива, близки до обичайните за януари.

В събота от запад ще започне заоблачаване, което бързо ще обхване почти цялата страна. В хода на денонощието се очакват валежи, на повече места в Южна България и на по-малко – в северната половина на страната. Ще вали предимно дъжд. Сняг ще падне в по-значителни количества по планините на Западна България. Възможни са изолирани снеговалежи в по-ниските райони на Северозапад.

Дневните температури ще са в много широк диапазон – осезаемо по-студено ще остане в западната половина на страната с показания на термометрите следобед между 5 и 10 градуса. На изток – до 15-16. В планините - от минус 4 по върховете до плюс 3 в ниските планински и предпланински масиви. Мощни пориви на вятъра се очакват в планините, както и в много райони на Източна България.

През нощта и в неделя валежи от дъжд ще има в Източна България, докато на Запад облачността значително ще се разкъса. До обяд вятърът ще утихне, а дневните температури следобед ще са между 8 и 13-14 градуса.

В хода на последната пълна седмица на януари температурите ще се понижават и към края на периода сутрин рано термометрите ще показват до минус 7 - минус 8 градуса, през деня – от нула до към 5-6. В рамките на работните дни ще е облачно с валежи в понеделник от дъжд, а от вторник нататък, с понижението на температурите ще превалява и сняг, съобщава Нова.  Очакват се снеговалежи и в Пловдив в края на седмицата.