Кметът Здравко Димитров определи като „несериозни” твърденията на шефа на „Градини и паркове” Веселин Козарев относно проблемите с кореновата система на дърветата.

Вчера от общинското предприятие пуснаха прессъобщение, в което се цитира Козарев:

„По повод неспиращите запитвания защо толкова много видимо здрави и разлистени дървета не са удържали на вятъра Козарев отново поясни, че основната причина са заболявания на кореновата система, причинени от изкопни дейности по тротоари и в междублокови пространства за прекарване на тръби, кабели и друга подземна инфраструктура”.

Кметът каза, че не му звучат сериозно тези твърдения,  като напомни колко трудно се режат дървета, дори и изгнили.

„Дори да се опитаме да бутнем изгнило дърво, веднага ще скочат зелени, пембени. Знаете колко сложно е.  В същото време каква сеч има в Родопите, ама там зелените си мълчат. Да, има забавени заповеди за рязане на дървета от „Градини и паркове”. Но трудно се и намират хора с тези заплати, които се дават. За падналото дърво върху колите не е имало сигнал, лично проверих”, каза кметът. Относно другото твърдение на Козарев, че е необходимо да се направи актуална паспортизация на всички дървета в Пловдив и че такава има само в „Северен”, кметът каза, че се работи много в тази посока от неговото вице Анести Тимчев, включително и за звеното „Зелени системи”.

От началото на бурята: Над 90 сигнала за паднали дървета и клони в ПловдивСпоред Веселин Козарев дърветата не са изгнили, а имат увредени корени

Заради урагана в Пловдив: 44 са коли са премазани от дърветаСамо тази сутрин пловдивските огнеборци са реагирали на 30 сигнала за различни щети

Община Пловдив ще подпомогне и 64-годишният мъж, върху който се стовари дърво и получи сериозни травми по крайниците си. Той е  трябвало да плати 4500 лева за операциите, тъй като не се покривали от Здравната каса.

„Ще подпомогнем човека с решение на Общинския съвет, аз също ще извадя средства за това”, каза Зико.

 

Поискаха над 4500 лева за операция на мъжа, затиснат от паднало дърво в ПловдивПродължава разчистването на щетите в Пловдив след ураганния вятър във вторник.