Пловдивчани, живеещи в блока на ул. "Кръстьо Раковски"19-21, настояват за информация за предвиденото застрояване в зелените площи в непосредствена близост до блока им. Те настояват ако има предвидено такова, то незабавно да бъде спряно. Частният имот, който е с  700 квадрата е един от парцелите, предоставен от община Пловдив на фирма "Тея Инвест" в скандалната замяна, в която въпросното дружество получи 7 парцела срещу 50 декара в парк "Отдих и Култура". 

"Община Пловдив продължава да поставя инвестиционните намерения на частни фирми над обществения интерес. Неясно защо, зелените площи до жилищната сграда – част от междублоковото пространство, неизвестно кога и на какво основание, обособени като отделен имот, са станали частна собственост и неясно как има одобрен Подробен устройствен план, който разрешава застрояване до 8 етажа при отстояние от жилищната сграда 6 метра без за това да има уведомяване.

Хора от блока са организирали подписка за спиране на проекта, в която са се включили над 100 човека от живеещите в блока и очакват от Общината решаване на проблема" съобщават организаторите от "Пловдив - град за хората".

И предупреждават, че готвят нови граждански протести. "В квартала вече няма нито въздух , нито места за паркиране. липсва нормална социална инфраструктура. Строят се само жилища. Ако тук се вдигне 8 етажен блок, ние повече слънце няма видим" възмущават се хората от блока, които са се включили в подписката. 

През 2013 г. "Тея инвест" придобива два терена в парк "Отдих и Култура" два терена, като единия от тях с площ 50 дка, а другият - 81 дка.  Двата терена са на стойност  5,7 млн.лв. Фирмата е акционерно дружество, намиращо се в бизнес център "Рилон". За имота от 50 дка тази година бе проведена отчуждителна процедура, като основанието бе спасяване на зелената система на града.

Паркът бе заменен за 7 общински терена, на които могат да се построят хиляди квадратни метри жилища. Общата им площ е 45 541 кв.м. на стойност приблизително 7,5 млн.лв. Четири са в район Западен, като най- апетитния е на ъгъла на Копривщица и Свобода - 15 691 кв.м. Вторият е въпросният терен от 700 квадрата. 

В предишния мандат същият терен бе предложен от кмета Тотев на търг за 20 млн.лв. , а при замяната бе оценен на 2,5 млн.лв..  Другият имот от замяната е терен от 2 685 км срещу Колодрума , където общината щеше да строи олимпийски стрелкови комплекс.  Предоставя се и терен от 14 174 кв.м.  зад хотел SPS се предоставя терен от 14 174 кв.м. , който няма лице към бул. Освобождение, но общината планира да построи продължение на бул. "Санкт Петербург" .

Седмия терен е на самия бул. "Освобождение" и е 4 700 кв.м. отредени за жилищни блокове. Фирмата "Тея инвест" се освобождава от 50 дка зелена система, където може да построи само алей и детски площадки и получава 46 дка готови за строителство терени в центъра на града.

При последната проверка на TrafficNews за въпросния парцел нямаше внесено инвестиционно намерение. Очакваме актуална информация от Община Пловдив.