Община Пловдив е готова да подпише договорите з теглене на 44 млн. лева за трите спортни обекта – двата стадиона и басейн „Младост”. Кметът Здравко Димитров каза, че документите са в общината, като оферти са подали три банки и финансови институции.

„Ще подпишем  договор с най-изгодните условия за Общината. Веднага след това може да започнем да усвояваме средствата”, каза кметът.

От заема по 12 млн. лева са за стадионите на Ботев и Локомотив. За Колежа няма да има нужда да се провежда нова обществена поръчка, но отделна процедура трябва за Лаута.  В момента тече  и поръчка за ПК „Младост”, където  оферти са подали три компании .

Днес Общинският съвет прие и дългосрочната бюджетна прогноза на Община Пловдив. Според нея дълговете на Община Пловдив към банки и финансови институции ще скочат до 115 млн. лева през 2025 година.

Освен  заемът за 44 млн. лева, до този момент Зико е сключил договори за два кредита. Първият бе за 30 млн. лева и за съфинансиране на дейности по Водния цикъл. Вторият бе за 50 млн. лева за инфраструктурни обекти –  пробива под Водната палата, „Модър-Царевец”, бул. „Хаджи Димитър” и „Царевец”, както и 10 млн. лева за двете общински предприятия.