Русия издирва журналистката Марина Овсянникова, която бе под домашен арест. Тя е избягала от жилището си заедно с 11-годишната си дъщеря и е обявена за общодържавно издирване, съобщи руското издание "Взгляд". 

Припомняме, че Овсянникова се появи в ефир с плакат, който осъжда инвазията в Украйна.  По-късно бе арестувана и глобена за "уронване на престижа на руските военни сили". Месец след това съдът в Москва постанови Марина да остане под домашен арест, докато срещу нея тече разследване. 

Бившият съпруг на журналистката твърди, че бягството от дома й е станало през нощта срещу 1 октомври, предадев БТА.

След инцидента Овсянникова бе наета в германския Велт, но се върна в Русия, за да уреди проблемите с децата си, които останали при бившия й съпруг. Междувременно журналистката участва в серия антивоенни акции и беше задържана на няколко пъти, а полицията проведе обиски в дома й. 

В момента Овсянников, който използва случая, за да спечели попечителство над дъщеря си, казва, че не знае къде е избягала бившата му жена. Още през пролетта тя обявяваше, че би искала да замине с дъщеря си за чужбина, но бившият й мъж наложи забрана за излизане на детето, а освен това дъщеря им няма задграничен паспорт, съобщава RT. Самата Марина беше и с електронна гривна за проследяване, за което съобщи в статус във фейсбук, но вероятно е успяла да се избави от нея. Министърът на вътрешните работи на Руската федерация е подписал заповед за включване на журналистката в списъка на издирваните лица.

Според бащата на детето, то е било похитено от жена му на 29 август и оттогава не ходило на училище, а той не знаел къде се намира. Въпреки това признава, че е имал телефонни контакти с момичето, което отговаряло лаконично на въпросите му. Двамата съпрузи се съдят, за да определят местоживеенето на двете им деца. 17-годишният им син вече е заявил, че иска да бъде с баща си.