Във всички линии от градския транспорт на Пловдив ли е задължително да има климатик и кога трябва той да се пуска? Тези въпроси изплуват всяка година, когато навън градусите достигнат 40, а в редица автобуси не работи климатичната инсталация. За последните 2 седмици в редакцията на TrafficNews получихме редица сигнали за това, че масово автобуси не пускат климатици, други, че работят едва-едва, а трети просто не разполагат с такава инсталация.

Чести са и споровете между шофьори и кондуктори с пътници – как и при какви условия трябва да работи климатика. Два от митовете са, че ако има 80% отваряеми прозорци климатичните инсталации не са задължителни. Другият е, че температурата навън трябва да бъде над 29 градуса, за да се пуска климатик.

Всъщност тези две условия са стари и вече не фигурират в новите договори с Община Пловдив. И в трите споразумение между фирмите и градските власти  - от 2016, 2018 и 2021 година има едни и същи условия. Те са, че всички автобуси от 29-те линии на Пловдив ТРЯБВА задължително да са с климатична инсталация. Няма определени условия за температурата отвън,  кога трябва да се пуска тя. В договора е записано следното:

„Да поддържат комфортна температура между 18 и 25 градуса в целия салон на автобуса, като при нужда пискат климатична или отоплителна инсталация”

С други думи – дори в 10:00 сутринта, ако температурата в автобуса е над 25 градуса, шофьорите са задължителни да пуснат климатика.

Често обаче това не се случва и след спор между пътници и шофьори,  в автобуса продължава да е жега.  Всеки пловдивчанин обаче може да подава сигнали и Община Пловдив, която да санкционира превозвачите. Независимо дали е заради повреда на инсталацията или нежелание на шофьора, при неработещ климатик глобата е 300 лева. Сигналите може да се подават в ОКТ, където да санкционират превозвачите.