Изграждането на парково пространство с места за отдих и детски площадки върху терена на Гарнизонна фурна започва следващата седмица, съобщи районния кмет Димитър Колев. Проектът за парка е готов, както и всички процедури за изграждането му.  Той ще се реализира от „Драгиев и Ко”, които имат договор с район „Западен” и са изградили почти всички паркове през последните години под тепетата.

Освен теренът,върху който бе Гарнизонна фурна, към зоната ще се приобщи и близката зелена площ, която върви по протежението на Пещерско шосе. Така обновената зона ще бъде над 8 дка.

Сумата за изграждането е 1 млн. лева без ДДС, като той ще бъде реализиран на два етапа. Първият е пространството върху бившето поделение. Проектът включва нови алеи, две детски площадки за деца до 3 години и друга до 12 години, фитнес на открито, както и три тенис на маси. Ще има и площадно пространство с места за отдих и пейки. Очаква се новото зелено пространство да бъде готово до пролетта, заяви Колев.

Вторият етап ще бъде обновяването на съседната зона с нови алеи, пейки и места за отдих. Предвижда се да се сложат и маси за шах. Целият парк ще бъде с ограда заради близките булеварди, като ще се сложи и ново осветление.

„Ще направим комплексно решение за цялата зона, за да се превърне в един голям парк, който да ползват жителите на „Западен”. В зоната има напоителна система, която ще обновим и модернизираме. Ще залесим с местни дървесни видове, които са подходящи за зоната – 44 широколистни дървета, 8 иглолистни, както и 2440 храсти. Имаме гласувани средства от 500 000 лева за тази година, като останалата сума я очакваме в Бюджет 2023. Продължаваме политиката за обновяването на зелените площи и създаването на нови такива.  През последните години изградихме парк „Ружа”, парк „Мир”, „Розариум”, „Акациева горичка” и паркът в Прослав”, каза Димитър Колев.