Сериозни ремонтни дейности ще започнат скоро по две от основните пътни артерии в район „Южен” – Кукленско шосе и „Даме Груев”.

Една година, след като ремонтът на входно-изходната артерия бе замразен от Община Пловдив, скоро се очаква да се подпише анекс с фирмата изпълнител „Европейски пътища. Последните дейности по Кукленско шосе бяха в началото на 2020 година, когато бе завършен участъка от надлез „Родопи” до ул. „Скопие”.  Парите в бюджета пък бяха пренасочени. Тази година в градската хазна бяха заделени 3 млн. лева за следващия етап от шосето.  Той е по-сложен от първия етап, тъй като се предвижда смяна на водопровод.

„Ще подпишем анекс с фирмата изпълнител, тъй като дейностите по ВиК не са предвидени в договора. От Водното дружеството ще дадат материалите, но фирмата трябва да извърши дейностите по полагането на тръбите и тяхното заравяне. Надявам се, скоро да започнем работа там”, каза зам.-кметът по строителството Пламен Райчев.

Вторият етап от ремонта е от ул. „Скопие” до Митницата, а това означава, че ще има и трети етап – до землището на Община Пловдив. До този момент са разплатени 1 млн. лева, а цялата обществена поръчка е за 6 млн. лева.  След като тази година ще бъдат дадени три милиона лева, то ще останат дейности за още 2 млн. лева, вероятно в следващата година.

Яма до яма на Кукленско шосе! Преминаването без да улучиш някоя – невъзможноПловдивчани се възмущават, че е ремонтиран участъкът, който е бил в най-добро състояние

Миналата година парите за Кукленско шосе бяха пренасочени към ул. „Даме Груев”, който ремонт също не започна в срок заради жалби в КЗК. След решения на комисията Община Пловдив смени изпълнителя по шосето. Договорът с фирмата „Парсек груп” е подписан, като в момента тече проектирането. Възможно е до месец да започне първия етап на ремонта  - от бул. „Македония” до ул. „Охрид”.  Втория ще се продължи до ул. „Тодор Александров“, а в последния етап ще се завърши улицата до надлез „Родопи“.

За втория етап обаче е необходимо Община Пловдив да приключи отчуждителните процедури за четири имота около бившето кино „Въстаник”. От отдела по общинска собственост съобщиха, че процедурите са започнали, като скоро ще бъдат пуснати заповедите за отчуждение на имотите.  Договорът за превръщането на „Даме Гурев” в булевард е за 7,3 млн. лева, а срокът е за 300 дни.

Община Пловдив подписва договора за реконструкция на ул. „Даме Груев" след празницитеДоговорът е на стойност 7 396 680 лв