Нов вид вандализъм има в Пловдив. В града има 475 спирките на градския транспорти те са отдадени на концесия. Юлиян Пейнов от общинскто предприятие „Организация и контрол на транспорта” обясни, че зачестяват случаите на счупени спирки.

"Щетите са в размер на хиляди левове. 10 000 лв. са дадени за поправка на спирките, от началото на годината, по информация на концесионера. От началото на годината 224 сигнала за изпочупени спирки са обработени", каза той.

„Постоянно сме в контакт с фирмата концесионер, уведомяваме ги поетапно за сигналите. Ноември са обработени над 10 сигнала за вандализъм с неизвестни извършители. Най-често се чупят стъклата, те са триплексови, не могат да нарянят граждани. Чупят се напоследък и покриви от конструкция”, каза той пред Нова телвизия.

„Последният извършител е 33-годишен пловдивчанин. Все си мисля, че това са младежи в късните часове на денонощието”, обясни той кои са извършителите.

Първоначално вандализмът е бил в крайните квартали, сега има случаи и в централните части. „Опитваме се да въведем видеонаблюдение, в района, където сме въвели, са намалели нападенията”, каза представителят на общинското предприятие.