Отглеждането на куче е голяма отговорност. Животинките от различни чисти, както и от смесени породи, имат различни нужди и характери, докато преминават в зряла възраст. По тази причина, трябва да се уверим, че можем да се грижим за нашето куче и да му осигурим здрав и щастлив живот.

Екипът на TrafficNews се свърза с „Български киноложки клуб”, за да разбере кои са най-предпочитаните породи в града под тепетата. Оказва се, че най-търсени сред дребните кучета в града под тепетата са Померан, Френски булдог и мини Пуделите, а сред големите – Кане Корсо, Санбернар и Далматин. Най-лесни за дресировка са Бордър коли, Немска овчарка и Малинуа, но всеки от тях има специфика на точно какъв вид обучение се поддава.

Приютите в Пловдив са пълни, а все повече хора предпочитат развъдниците, като място, откъдето да се сдобият с домашен любимец.

 „Ако човек иска просто да получи обич вкъщи, приютът е добър избор, защото осмисляме живота на едно куче . Ако искаме да имаме животно, което да водим по изложби, тогава може да се вземе от развъдник, но не и от ферма”, споделиха от „Български киноложки клуб” пред TrafficNews.

Последно време фермите за развъждане на животни са много разпространени и силно достъпни. Това са места, на които се въдят кучета без документи, без родословие, без произход.

В развъдниците, за да се допусне до разплод едно куче се покриват определени здравословни изисквания, така че да се гарантира, че в поколението му максимално ще се ограничи риска от възможните генетични заболявания и тези, които са типични за породата. Във фермите такова нещо няма и голяма част от тези животни са болни. Когато човек си вземе кученце от подобно място, рискува следващите 15 години да се нагърби с проблеми и неприятности”, коментираха от клуба.

Ако сме решили да заложим на чистокръвна порода е важно да проследим документите, които има животното, защото за всеки вид има специфики. За да се води от чист произход, то трябва да отговаря на стандартите, да има родословно дърво и педигри. Родословието доказва кои са родителите и дава информация за минимум 4 поколения назад за произхода на кутрето.

Най-важното преди да си изберем каквато и да е порода куче , чистокръвно или не е да знаем, че всеки бъдещ собственик може да се обърне към киноложките организации и да бъде насочен какъв би бил най-правилният избор за него.