Рижият котарак – талисман на гребците от „Галатасарай“ не помогна срещу най-добрата осморка ветерани от клуб „Хеброс“ - Пловдив

За двадесети път в Истанбул стартира регата за ветерани от гребните клубове „Хеброс“ - Пловдив и „Галатасарай“ - Истанбул. Тя се провежда на принципа на разменното гостуване два пъти годишно, като началото е през 2010 година, с известно прекъсване заради ковид-пандемията. В състезанието се включиха българска и турска осморки – мъже. Гребният канал на истанбулския клуб се нарича Кючук чекмедже /Малкото чекмедже/ и водата в него е солена. Това е най-добрата гребна база в Истанбул.

Традиционно победата в регатата за ветерани е спечелена от пловдивските гребци. Тази година българският екип на гребен клуб „Хеброс“ беше много силен. Четирима от гребците са двукратни световни шампиони за ветерани: Николай Бояджиев, Георги Табаков, Калоян Паяков, Методи Черпоков. Заедно с именитите ни ветерани в осморката гребаха Иван Попов, Лъчезар Пенчев, Рали Коев и Николай Попов. На руля за състезанието в българската лодка сяда турско момиче, защото българския кърмчия Иван Зайков запаметяваше надпреварата с камера и фотоапарат от лодката на съдиите.

Преди старта на състезанието турските гребци трябваше дълго да убеждават своя талисман – рижия котарак – да слезе от осморката, в която той нощем спи. В турския отбор гребеше г-н Четин, който е първи съветник на президента на „Галатасарай“ и експрезидент на Турската федерация по гребане.

За връзките между двата гребни клуба разказва Иван Попов – президент на гребен клуб „Хеброс“ - Пловдив: „Всяка зима изпращаме 10-15 деца от нашия клуб на подготовка в Истанбул за две седмици. Използваме факта, че в Кючук чекмедже водата не замръзва. Деца от гребен клуб „Галатасарай“ връщат визитата в Пловдив всяко лято преди тяхното републиканско първенство. Интересен е подходът на турската държава за подпомагане на гребния клуб. Тя е дарила 50 декара край Кючук чекмедже, при условие, че там ще бъдат построени хангари, зали за тренировки, хотел, гребни съоръжения. Гребният клуб „Галатасарай“ е основан от Мустафа Кемал Ататюрк. Клубът съхранява негова фотография, на която той гребе на скиф /академична лодка с един гребец/. Тази година ни подариха копие от тази снимка. Истинското развитие на гребането в „Галатасарай“ започва с български треньори и оттогава имат много добри чувства към нас, защото ние сме им показали пътя в нашия спорт.“Турската осморка ще може да върне визитата в Пловдив веднага след световното първенство за младежи през юли 2023 година, а през август ще пристигнат най-малките гребци от клуб „Галатсарай“.