Жилищни сгради до 15 метра височина и общо застрояване от 9699 кв.м РЗП са максималните строителни устройствени показатели на имота от 3,2 дка в район „Южен”, който областна управа пуска на търг.

По-рано през седмицата от областна управа съобщиха, че вместо пари те ще искат да се даде имота срещу задължението за построяването на детски ясли и офис помещения за Агенция социално подпомагане.

 „ Решихме, като най-разумно, да учредим право на строеж като вместо цена, получим площ минимум 1200 кв. м. за  детска ясла, прилежаща инфраструктура и обект с обществено предназначение с минимум 400 кв. м площ за настаняване на държавно ведомство”, обясни Каназирева. Според разчетите на Областна управа така държавата ще придобие 2,5 млн. лева в сграден фонд, вместо 1,4 млн. лева кеш.  Детската ясла ще бъде дарена на община Пловдив.

Това означава, че срещу безсрочното право на строеж за терена от 3233 кв.м метра, областна управа ще придобие 1600 кв.м РЗП – детски ясли и офиси, като правата за правото на строеж за тези обекти ще останат за държавата.

Това ще позволи на инвеститора да строи върху 60%  от терена, като минимум 30% са за озеленяване. Общата квадратура на жилищата и прилежащите им площи може да достигне до 8099 кв.м. Паркирането трябва да бъде осигурено на 100%, пише още е обявлението на търга.

Началната тръжна цена, от която ще започне наддаването е 2,5 млн. лева без ДДС, като депозитът за участие е 200 000 лева. Търгът ще бъде с тайно наддаване, което означава, че фирмата дала най-висока цена за публичното строителство в терена ще го спечели. Ако двама кандидати са дали еднаква най-висока цена, той ще се пристъпи към търг с явно наддаване, а стъпката ще бъде 10% от предложената сума.

Търгът с тайно наддаване  ще се проведе на 29 декември в Областна администрация.

Припомняме, че при обявяването на намеренията за строителство на комплекси срещу обезщетения хората, които живеят в близост изразиха недоволството си.  Те поискаха зелените площи там да останат, а теренът да бъде вкаран със статут на парк. След това се стигна до намаляване на строителните показатели и предложението там да бъде направена детска ясла.

Инвеститорът, който ще вземе държавния терен в Кючука, трябва да построи детски ясли на негоОт областна администрация ще предложат и административна сграда с 60% озеленяване