Заплатите  в общинската администрация в Пловдив ще се увеличат с 15% със задна дата. На първата сесия на Общинския съвет след ваканцията, ще се гледа предложението, което е за корекция на бюджета  на Община Пловдив. От него става ясно, че с решение на Министерския съвет от 29 юли 2022 година се вдигат заплатите в делегираната от държавата дейност – „Общинска администрация”, като е в сила от 1 юли. За целта от министерството на финансите са превели 1,2 млн. лева към Община Пловдив. Самата тя трябва да дофинансира отделните длъжности с 83 000 лева.

От Министерството на финансите са превели още  2,1 млн. лева по сметките  на градските власти за заплати в сектор „Здравеопазване”. Те са за достигне на минималните нива на заплати на медицинския персонал в общинските структури – лечебни заведения,  детски градини и ясли.  Увеличения на заплатите  ще има и в районните администрации, както и в музеите и галериите.

В общинската администрация заплатите се плащат от държавния бюджет, в това число и на кметовете и техните заместници. От местния бюджет се  финансират заплатите в общинските предприятия. Тази година те бяха вдигнати с между 10% и 15%.