Върховният административен съд отмени заповедта, с която беше уволнен бившият шеф на Областното пътно управление в Пловдив Атанас Ташков. Според състав на ВАС заповедта е била незаконосъобразна, а след като решението на магистратите е окончателно, Ташков може да се върне на поста.

Ташков заемаше длъжността директор на Областното пътно управление от 2012 година до 2021 година, с изключение на периодите, когато беше депутат. На 2 юни 2021 беше освооден от първия служебен кабинет с мотив, че не разполага с достъп до класифицирани информация. 

Към моментът на уволнението, Ташков наистина не е имал такъв документ, а това вече е било изискване за заемане на тази позиция. По делото обаче няма данни процедура за издаване на разрешение за такъв достъп въобще да е провеждана. „Тоест не става въпрос за отказан или отнет достъп на служителя до класифицирана информация поради това, че не отговоря на изискванията на закона, или поради негово недобросъвестно поведение, а за резултат, настъпил поради бездействие на органа по назначаване. Противно на разбиранията на Областното пътно управление в Пловдив инициирането на процедурата по Закона за защита на класифицираната информация е поставено в задължение на администрацията, а не на служителя“, е записано в мотивите, с които заповедта за уволнението е отменена.

Дали обаче Ташков ще се върне на позицията, вече е въпрос на негов личен избор.