Настъпване на апокалиптична картина в Пловдив очерта зам.-кметът по екология Анести Тимчев. Тя е възможна, ако почистването на урбанизираните части на река Марица не се реализира по спешност. По негови думи не е достатъчно подрязването на храсти и треви, за което община Пловдив отделя ресурс от около 200 хил. на година и в което са включва ОП "Градини и паркове"

„332 км. от течението на река Марица е на територията на България. Около нея има 1 милион жители, 12 големи града, 22 населени места. 12 от най-големите язовири се свързани помежду си - ако дойдат много валежи, всичко ще отиде в язовирите. При 30 литра на кв.м., ще последва 6-метрова вълна, която ще залее Пловдив. Около коритото на реката се намират и помпите на ВиК. Това означава, че градът ще остана и без вода. Колко време трябва да загубим? Кой ще бъде виновен, ако утре това се случи?“, заяви Тимчев.

Зико обяви частично бедствено положение заради река Марица, чистят я с 1,5 млн. леваС директно договаряне дават на ПИМК да извърши дейностите в реката

„Започваме да се притесняваме, че работейки в една бюрократична среда, в които всеки подозира всекиго в лоши намерения, ще загубим още време. Влизаме в есенно-зимен период, когато водооточността на водата е в най-големи проценти“, допълни той. С това зам.-кметът оправда бързото възлагане на поръчка по почистване. 

От изказването му стана ясно още, че е възложихме много спешна проверка на състоянието на урбанизираната територия, която включва жп моста на Марица и отива до бента на реката. Тя е извършена от вътрешноведомствена комисия, която е излязла със заключение. Веднага е възложена проверка и от междуведомствено комисия – също има готово заключение.

По негови думи заповедта за частично бедствено положение в Пловдив, която Здравко Димитров подписал, е била изпратена до областния управител Ангел Стоев и вътрешния министър Иван Демерджиев.

„Следващият ден беше ден за размисъл, после ден за избори. Изчакахме понеделник. Не получихме никакви обструкция, затова още на следващия ден (бел.ав. 4-ти октомври) информирахме Агенцията за обществени поръчки“. Това заяви зам.-кметът по екология по повод възлагането на неотложно почистване на коритото на река Марица по договаряне на ПИМК.  

Общински съветници искат оставката на Зико и нова поръчка за почистване на МарицаБездействието на Димитров директно създава рискове за пловдивчани, заяви Владимир Славенски

Днес е била подписана и заповед, която възлага на еколози от РИОСВ да маркират всички защитени зони около коритото, с което се цели ненарушаване на защитена зона Марица при извършване на почистването.

На въпрос защо поръчката е възложена по договаряне на фирмата ПИМК, без да бъде обявен конкурс, зам.-кметът по екология заяви:

„В края на април миналата догодина решихме да действаме бързо. Възложихме на група от фирми инженерингова дейност в урбанизираната част на реката. Тогава пет фирми, една от които беше ПИМК, се явиха, за да дадат доказателство за своите възможности. В крайна сметка това нещо отпадна, защото колегите от ДБ решиха, че тук има някаква нечиста игра“. В тази връзка той поясни, че за процедурата по почистване е необходима техника, която да достигне и обработи периметъра около островните образувания и основите на мостовете. „Това не може да стане в техниката на ОП „Градини и паркове“, допълни той.