Групата на общинските съветници на „Демократична България“ в Пловдив поиска оставката на кмета Здравко Димитров. Те дадоха извънредна пресконференция по повод обявеното от градоначалника частично бедствено положение и възлагането на почистване с директно договаряне на река Марица.

Така обявената процедура е незаконна и следва да бъде незабавно прекратена, заяви Веселина Александрова, тъй като се заобикаля процедурата по избор на фирма. Агенцията по обществени поръчки следва да се самосезира и да осъществи контрол, допълни тя.

„Пловдивчани не подозират, че градът е в частично бедствено положение. За последното и ние научихме от медиите. Кметът води политика по отношение на Марица, като цели всячески общинските ресурси да стигнат до една конкретна фирма.  На последното събрание на ОбС на 30-ти повдигнахме въпроса с почистването на реката на микрофон. Отговор не получих. Той явно в същия момент се е подготвял да подпише частичното бедствено положение. В неделя се готвиха избори, можем да предполагаме , че информацията е била прикрита от тях, за да може на 4-ти да се действа процедурата по директно възлагане“, заяви Владимир Славенски.

Възлагането на поръчка от 1,5 мил. лев., при все че миналата година стойността на почистването е била изчислена на 6млн.лв., ги опасява от некачествени крайни резултати.  

Славенски допълни, че от ДБ категорично не отрича рискът за Пловдив. Според тях обаче това не е предпоставка за възлагане на поръчки с мотив неотложност. „Бездействието на Димитров директно създава рискове за пловдивчани“, допълни председателят на групата.

Съветниците настояха за възлагането на нова открита поръчка. 

„Докато тече състезателният процес и изберем изпълнител, да бъдат мобилизирани обществените структури, които да извършат спешните аварийни дейности по почистване на реката. След това кметът моментално да си подаде оставката“, категорична бе Александрова.