Три големи софийски фирми са подали оферта за строителството на пробива под Водната палата, научи TrafficNews. Крайният срок за подаването на документацията бе 23:59 часа на 31 декември, като офертите ще се отварят на 4 януари.

Нито една пловдивска компания не е пуснала оферта, но и трите софийски компании работят по големи проекти под тепетата. Едната от тях е „Трейс холд груп”, която в момента изгражда пробива под Централна гара.

Другата  фирма с оферта в „Парсек груп”, която работи по ул. „Даме Груев”, няколко детски градини и  ремонта на улица „Владая”.

Третата компания е „ИСА – 2000” на Юлиян Инджов, като последният й голям проект е пътят Пловдив – Асеновград.

Поръчката е на стойност от 9,280 млн. лева с ДДС , като оферти ще се събират до 31 декември. Процедурата е на инженеринг. Това означава, че фирмата ще направи и работен проект за пробива. Той имаше изготвено техническо задание, което бе платено от Община Пловдив през 2013 година.

Тогава софийската фирма Вектор бул  разработи проекта на три етапа, като първият е изграден – кръговото кръстовище, което е и в момента на „Цар Борис III Обединител” с „Марица – Юг”. За преминаването на две нива от фирмата са изготвили 13 варианта.

Причината за инженеринга е, че проектът е на 8 години и актуализацията му ще бъде изключително сложна.  На практика фирмата изпълнител ще даде и решение как да се преминава през кръстовището на второто ниво.  Вариантите са с кръговото кръстовище сега на второто ниво,или кръстовище без леви завои, или със светофари във всички направления.

Комисията, която ще оценява фирмите, ще нареди предложенията по съотношение 60/40 най-ниска цена/качество на техническото предложение.

Изпълнителят на проекта ще трябва да направи пробив с общата дължина е 540 метра, от която 49 метра подлез.   В сумата са включени и всички развръзки. Срокът за изпълнение е до 600 дни.