Две юридически лица, в които участие имат едно и също лице,  са подали оферти за отстраняване на лошите миризми от шахтите и колекторската ВиК мрежа. В началото на месеца Община Пловдив пусна обществена поръчка с прогнозна стойност от 480 000 лева с ДДС.

По нея са кандидатствали обединение "Биолайф-ЕКО"с участници „Биолайф – И -1” ЕООД и „Диели Инвест” ЕООД, а другият участник е „Биолайф – И”.  Сходството в имената не е случайно, като справка в търговския регистър показва, че един и същи човек им участия и в двете  фирми

„Биолайф – И -1” ЕООД е с управител и собственик на капитала Калин Калъпчийски. Тя е учредена през юли тази година, а седалището й е столичният квартал „Оборище” на ул. „Симеон” номер 31. Другата фирма -  „Биолайф – И”има абсолютно същото седалище, като разликата е, че адресът й за кореспонденция е апартамент в район „Тракия” в Пловдив

Управител на фирмата е Ваньо Попов, който има и 50% участие, негов съдружник с 45% участие е фирмата „Ес Пи Транс”, на която управител е Калин Калъпчийски. Допреди 3 години той е бил и едноличен собственик на капитала, но е прехвърлил дяловете си към Румен Стоилов.  Според закона, когато юридическо лице има участие във фирма, то за съдружник се счита този, който представлява компанията.

Видно и двете фирми са свързани и така се поставя въпроса за конкуренцията за конкретната поръка. Вероятно целта е бил да се дадат две оферти едната по-ниска, а другата по-висока, и така ако има трети участник, те да си подсигурят победата. В случая обаче „трето” лице не е подало оферта за поръчката.

Основната й цел е да се представи екологично комплексно решение за премахване на отлагания от биоразградима субстанци от дъждоприемните шахти, което подобрява пропускливостта на колекторната мрежа и отстраняване на лошата миризма и подобряване на пропускливостта им при интензивни валежи.

Целта на почистването на канализационните колектори от наноси и отложения без влагане на човешки ресурс.  То трябва да стане през колекторната мрежа, като третирането ще се извършва през шахтите в интервал около 1000 м. В мотивите е записано, че малкият диаметър на градската канализация, проектирана и изградена през 30-те и 40- те години на миналия век. По тази причина дори при средно интензивни валежи канализацията на града се запълва и работи под налягане, като наводнява мазетата на прилежащите къщи, подлезите и съседните терени . Този проблем засяга около 100 000 души.

Предлаганият метод представлява биоинженерна технология, която ще позволи комплексно екологично обработване едновременно на шахтите и на колекторната мрежа чрез бързо разграждане на органичните вещества, което от своя страна освобождава неорганичните за свободно движение в колекторната мрежа до утаечните филтри на ПСОВ, като се прилага биологичен препарат.

Предвиждат се минимум 2  третирания с по-концентриран разтвор, а именно 1 л бактериален препарат на 20 л вода. Предполага се безконтактна обработка на шахтите и по естествен път - на колекторите. Разтворът се впръсква през шахтите с маркучи с подходяща дължина под налягане, но не повече от 2,026 бара, пише в техническото предложение.