Ще зейне ли огромна дупка в бюджета на Община Пловдив, която да остави редица важни проекти без финансиране? Справка в отчета на бюджета към месец октомври показва, че градските власти са изключително далече от поставените цели  в началото на годината за местни приходи.

Два месеца преди края на бюджетната година има цели графи, които са под 50% изпълнение. Въпреки това към днешна дата Община Пловдив все още не се смята, че ще има дефицит на бюджета, но заради залагане на нереалистични прогнози за събираемост за ноември и декември.

Така например Община Пловдив в началото на годината заложи, че ще получи 45 млн. лева от данък придобиване. Това е налогът, който плаща всеки един пловдивчанин при покупка на недвижимо имущество или превозно средства в размер на 3%.  Към октомври събраните приходи от него са 29 млн. лева.  Данък сгради при заложени 33 млн. лева са внесени 22 млн. лева.

Приходите от собственост и наеми при прогнозирани 28 млн. лева са получени 14 млн. лева в хазната на Община Пловдив. Друго перо – от глоби и санкции при заложени 10 млн. лева са събрани по-малко от 4 млн. лева. При продажбите на общинско имущество също е изключително слабо - от предвидени 7 млн. лева са получени 1 млн. лева.

Къде отиват тези пари?

Всички тези приходи са от графата местни приходи, с които на практика се финансират инфраструктурните проекти на Община Пловдив.  Бюджетът на Пловдив винаги е равен. С други думи -  колкото приходи се прогнозират, толкова са и заложените разходи . Накрая на годината, ако няма събрани средства се премахват или отлагат проекти именно от капиталовата програма.

Макар бюджетът на града е от мащабните 525 млн. лева, по-голямата част от средствата са за делегирани държавни дейности – издръжка на училища, детски градини, социални услуги и други.

В същото време за всеки прогнозиран приход има прогнозиран разход. Въпреки че градските власти да трябва да се съобразяват с приходите си, в момента текат  обществени поръчки за десетки милиони, за които не е ясно дали ще се съберат тези средства.

Така за „Рогошко шосе” върви процедура за 14 млн. лева, двата спортни комплекса по 7 млн. лева в „Западен” и „Северен”, 13 млн. лева за надграждане на системата на „Индра”. Всички тези проекти са с частично осигуряване на средствата от по 10-20% в бюджета . Проблемът е, че дори и тези суми не ясно, дали ще бъдат налични. Отделно се планират и други разходи като закупуването на зала „Строител”.

Зам.-кметът по финанси Величко Родопски заяви пред TrafficNews, че ситуацията е неприятна, но не е притеснен.

„Няма опасност да свършат парите на Община Пловдив. Сега дори даваме 13 млн. лева безлихвени заеми по различни европейски проекти. Истината е, че имаме много  пера, по които събираемостта изостава. Очаквахме  много  повече от данък придобиване, след като миналата година имахме преизпълнение. Данъкът обаче е дължим, когато се реализира сделката. Говорил съм с много инвеститори, които казват, че имат предварителни договори, но не и  изповядвани сделки. Друг проблем е, че много  инвеститори замразяват проектите си и не взимаме парите от разрешителното за строеж.  Ниският процент на събираемост на глоби и санкции, също е неприятен, мислихме, че с новия директор на Общинския инспекторат ще вдигнем това перо”, каза ковчежникът на Община Пловдив.  Той допълни, че важно е градските власти да успяват да плащат издръжката и заплатите и към този момент няма проблем с това.

„Има проекти, по които още няма договор, а за други завършени трябват индексации. Нямаме проблем с договор, който да няма финансиране в момента. Получихме 4,5 млн. лева от държавата за Голямоконарско шосе, подписвам в понеделник и договора за заем за двата стадиона. Надяваме, че до края на годината събираемостта на данъците да се вдигне”, каза Родопски.

Въпреки думите на зам.-кмета по финанси, проблем има с договор за ремонта на  покривите на 10 детски градини, които са протекли.  Според Родопски компанията е искала индексация и заради това няма гласувани средства, докато не се изчистят нещата.  Думите му обаче бяха опровергани от зам.-кмета по строителството Пламен Райчев.

Договорът с фирмата е сключен. Фирмата може да започне веднага работа, но нямаме финансиране. Поръчката е за 1,25 млн. лева – няма искане за индексиране на цените. Другата седмица завършваме и процедурата за Рогошко и Голямоконарско шосе. Надявам се за Рогошко шосе да имаме средства при сключването на договора, защото трябва да дадем аванс”, каза Райчев.

Така се оказва, че в бюджета на Пловдив има осигурени близо 3 млн. лева за спортните зали в Смирненски и Кършияка, но не за ремонта на детските градини с течащи покриви.   Първите два обекта дори нямат завършени обществени поръчки.

Не е ясно и при огромната дупка, която се очертава в бюджета откъде ще се вземат средства, за да бъдат реализирани всичките проекти. На практика Община Пловдив вече няма право да тегли кредити. По закон 9 месеца преди края на мандата не могат да се поемат дългосрочни заеми. Така единствените опции остават – вдигане на данъците, продажбите на имоти или целево финансиране от държавата.  Другият вариант е част от проектите да стоят на трупчета и да се осигури финансирането за приоритетните.