Дадоха официално ход на най-мащабния проект на ВиК-Пловдив, като следващите две години ще се разкопаят редица основни пътни артерии под тепетата, за да се подмени водопроводната и канализационната мрежа. Първата копка бе дадена от шефа на ВиК Огнян Кулишев, зам.- министъра Захари Христов и зам.-кмета по строителство Пламен Райчев. Целият проект е на стойности от 130 милиона лева, като само за дейностите по Южния обходен колектор,който стартира днес,  са над 80 милиона лева.

Строителната работа започна от Коматевско шосе към улица „Модър”, за да може да се извършат  дейностите по провива с пробива с улица „Царевец.

По думите на говорителя на ВиК Пловдив Антон Гълъбов, до 3 месеца трябва да приключат с този участък. Съвсем скоро обаче ще започне и най-голямото разкопаване, което е в е район „Южен”. От фирмата изпълнител искат да затворят четири отсечки по едно и също време.  Две от  които са на булевард „Александър Стамболийски” – около затвора и кръстовището с улица „Пере Тошев”. Също така части от улица „Петър Стоев” и булевард „Македония”, където са отклоненията на колектора.

Антон Гълъбов каза, че ще има сервизно неудобство за хората, най-вече в район „Южен”, но това е неизбежно за реализацията на този проект. През зимата ще бъде затворен част от бул. „Александър Стамболийскии”, но от лятото той ще бъде изцяло недостъпен за движение.

След като приключат с район „Южен, строителите ще се прехвърлят на улица „Царевец” в район „Западен”, а последната част ще бъде в район „Тракия”. Дължината на целия обходен колектор е над  12 км, като почти по цялото трасе преминава под улична инфраструктура. От фирмата изпълните заявиха, че до края на 2024 година трябва да приключат всички дейности.

Очаквайте подробности!