Пет сигнала за обгазяване на Пловдив са достигнали през последните 24 часа Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив. От РИОСВ- Пловдив потвърдиха, че случаите на нерегламентирано запалване на отпадъци на територията на града и района са зачестили.

Припомняме, че граждани, живущи в различни точки на Пловдив сигнализираха до TrafficNews, че снощи към 03:00 часа, са се събудили от силна и неприятна миризма, като обгазяването е продължило повече от час.

Meдията ни потърси становище от пловдивската пожарна, а от там заявиха, че ще извършат проверка. Тъй като граждани подозираха, че миризмата идва от пръскането по улиците срещу комари се свързахме и с ОП „Дезинфекционна станция” откъдето заявиха, че няма промяна в препаратите, които използват, както и графикът, който спазват.

От РИОСВ- Пловдив обявиха, че стелящата се миризма идва вследствие на запалвания в Шекер махала, район Северен и ул. „Крайречна“, район "Източен".

Екоинспекцията е информирала писмено кмета на Пловдив за нерегламентираните струпвания на отпадъци и паленето им с настояване да бъде засилен контролът от негова страна съгласно отговорностите му, регламентирани в Закона за управление на отпадъците. От своя страна в момента екипи на РИОСВ – Пловдив извършват проверки на място и при установени нарушители, ще бъдат предприети предвидените в закона наказателни действия.

На 26 юни 2023 г. в 17:23 часа в РИОСВ - Пловдив е постъпил сигнал за пожар на територията на конната база в землището на с. Царацово, община Марица. Незабавно е сформиран екип, който отишъл на мястото на инцидента. При извършената проверка са установени тлеещи отпадъци от торова маса и постеля от слама, чийто източник е дружеството, собственик на спортното съоръжение. Те са били разпръснати на територия с площ между 700 и 800 м2. Управителят е съобщил, че складираните отпадъци са се самозапалили и самият той е сигнализирал ПБЗН за бедствието в около 16:30 часа, както и това, че от фирмата са се опитали да ограничат пожара, като с фадрома са направили просека и са премахнали горимите материали.

Експертите на РИОСВ – Пловдив са дали предписание на дружеството да предприеме мерки за недопускане на повторно запалване на отпадъци и същите да се съхраняват на площадката на конната база. Срокът е постоянен и започва да тече незабавно. Във връзка с установеното предстои екоинспекцията да предприеме административнонаказателни действия. За констатираното нарушение, а именно това, че е допуснато нерегламенирано изгаряне на отпадъци, предвидената в Закона за управление на отпадъците санкция е до 4000 лева.

Какво обгази Пловдив тази нощ? Жители не спаха спокойно