Да се спре пробива на Водната палата за 45 дни, а през това време Община Пловдив да приведе цялата си документация според нормативната уредба и да я представи,  да даде „алтернативни варианти” за регулация и да се рестартира проекта на  „чисто”. Това предложение ще бъде внесено на утрешната сесия от една от местните формации, научи TrafficNews от свои източници.

Решението е било одобрено и от градоначалника Здравко Димитров, като въпросът е дали ще събере нужната подкрепа на сесията утре. То ще бъде контрапредложение на искането на ГЕРБ, което бе внесено за извънредната сесия. На първото предложение на практика няма времеви диапазон, като в проекторешението е записано, че „указва на кмета да спре дейностите до изясняване на всички факти и обстоятелства относно пълнотата на строителната документация за цялостното изпълнение на проект.”

Тук изникват и редица въпроси около предложението за спирането на проекта за 45 дни:

1.За този период Община Пловдив ще  оправи строителната документацията си само за т.нар. първи етап или ще издаде строително разрешение за целия проект? Почти невъзможно е да се изкара второто разрешение в рамките на 45 дни с всички съгласувателни процедури. В този смисъл по-скоро градските власти ще искат да са изрядни при сигнали и проверки на контролните институции.

2.Ще бъде ли взето окончателно решение през тези 45 дни за регулацията на пробива, ако той се състои? Пред TrafficNews кметът Здравко Димитров каза, че въпросът с левите завои е отворен и ще бъде взето най-доброто решение. За тези 45 дни ще се направи ли окончателен проект – със или без кръгово отгоре? Ако се вземе решение за второто, то това означава, че целият проект трябва да се преработи и как ще се случи това за толкова кратко време?

3.Общественото обсъждане ще бъде параван за законност или в действителност от Община Пловдив ще се вслушат в исканията на гражданите?

4. Ще бъде ли представен цялостен анализ на трафика след направата на пробива, като се покажат симулации и на съседните кръстовища или отново ще има данни само за преминаването през съоръжението на две нива?

Изниква и питането какво ще се случи, ако всички тези въпроси не получат своя отговор след 45 дни? Рестартира ли се проектът със свършеното за това време – много или малко по тези казуси, или ще се иска нова отсрочка?

Обновено: В 11:30 обявиха извънредна пресконференция в Община Пловдив с участието на кмета Здравко Димитров, зам.-кметът Пламен Райчев и гл. архитект Димитър Ахрянов.

Очаквайте подрбности!

Спре ли пробивът на Водната палата - Общината връща парите от заема, сама оправя разрушенотоТри помпи ще бъдат сложени в съоръжението, за да не се пълни с вода, велоалеята ще минава през пешеходния подлез

Кръговото на Водната палата било опасно?! Цифрите показват другоМежду 4 и 8 ПТП-та стават годишно там, водачи се "приземяват" в шадравана или в подлеза след тежка вечер