Близо 50-килограмово бедстващо куче в потопеното село Каравелово откриха и спасиха вчера активисти на Animal Hope Bulgaria-Kazanlak.

То е било влачено, вероятно, три дни от буйната вода, докато попаднало под камара дървета, където престояло обездвижено с часове, разказват защитниците на животните от Казанлък, които през целия ден бяха в карловското село, за да нахранят и помогнат на животните, пострадали от наводненията.

Мечо, както са го кръстили, е с обездвижени задни крайници и опашка. Очевидно е бил нечий домашен любимец, защото има каишка на врата, дружелюбен е и подава лапа на всеки. Мечо бил открит от местен човек случайно. Кучето стояло заклещено под купчината дървесина и не издавало звук, когато Лазар го забелязал, но не могъл сам да го измъкне. На помощ се притекла казанлъшката група от Animal Hope Bulgaria-Kazanlak. Мечо бил натоварен в автомобил и от снощи е в Казанлък, в дома на Ивелина Недкова, която е председател на НПО-то. На кучето била включена система и поставени инжекции. Мечо отказвал да яде, но днес вече похапнал. Четирикракият пухчо, обаче, и до момента отказва да пие вода.

От Animal Hope Bulgaria-Kazanlak казват, че козината на Мечо е цялата сплъстена, пропита с вода и кална. Заради съмнения за пневмония не предвиждат да го къпят, но когато изсъхне, ще го срешат. За утре е назначен рентген и други изследвания.

 Защитниците на животните от Казанлък вече са стартирали издирване на стопаните на Мечо, които да си го приберат, когато кучето бъде излекувано.

Animal Hope Kazanlak стартира тази сутрин спешна кампания в помощ на бедстващите от наводненията животни.