Паркингът пред КАТ в Пловдив, който от години е превърнат в по-голямата си част в сметище, е бил разигран от район „Северен” на търг.  Решението за отдаването под наем на терена от 7600 кв.м бе взето от Общинския съвет, а районната администрация вече е провела търга, като на нея се е явил само един кандидат – софийската фирма „Спасов Кар”, която е го е спечелила с началната тръжна цена.  Пловдивчанин сигнализира, че търгът е бил проведен непрозрачно, като това е поредната схема за източване на общински имоти.

Наскоро бе проведен "явен търг" за отдаване на под наем на паркинга пред КАТ. Район „Северен” скри търга от хората и на него се яви само една фирма от София, която го взе за жълти стотинки - 2500 лв. с ДДС за 7600 кв. м. или 27 стотинки без ДДС за квадрат! Няма такава сделка никъде в страната. По центъра хората плащат по стотици левова да опънат два чадъра и 3 стола и пред КАТ за стотинки грабнаха най-големия общински паркинг.

По закон всички търгове и конкурси трябва да се публикуват на сайта на общината или районните кметства - НАРЕДБА на ОбС Пловдив за реда за придобиване, управление и разпореждане с общинско имущество. Ама какво стана ? Пак заобикалят собствените си наредби.

Изпращам ви заповедта, която също не е публикувана никъде и можеше това място, ей така, да си замине без никой да разбере. Как я открих питате? Съвсем случайно отидох да си платя данъците в район "Северен" на каса(добре че ми беше развалена дебитната карта) и видях това съобщение забито в крайния ъгъл. Ако направите справка в сайта на район "Северен" - ще видите, че публикуват само търгове за по 5-6 кв.м. павилиони, колкото да отбият номера. А когато стане въпрос за този търг, никой ни чул, ни видял. Сега в съда такава разправия ще си отворят тези хора, баш преди изборите, като се разчуе....”, пише пловдивчанинът.

Кметът на район „Северен” Стоян Алексиев заяви, че е спазил всички процедури и разпоредби за провеждането на търга, като не е бил длъжен да го пуска в интернет страницата на район "Северен". Обявата за търга е била пусната в два ежедневника и на таблото в районната администрация. 

„След като тази фирма от София са научили за търга, значи не е бил скришен”, каза Алексиев. Освен нея още една фирма от Асеновград е закупила тръжна документация и подала депозит, но не се е явила на търга.

Той допълни, че сумата от 2508 лева въобще не са жълти стотинки, тъй като наемателят ще почисти терена, ще му сложи ограда и охрана. Отреждането на терена е за паркинг, като там може да се сложи павилион до 30 кв.м.  От компанията не са заявили намеренията си за терена пред районния кмет. От дейността на фирмата се вижда, че тя се занимава с покупко-продажби на автомобили.

От наредбата на Община Пловдив за разпореждане с общинско имущество обаче се вижда, че търговете и конкурсите задължително трябва да се обявят в сайта на Община Пловдив.

Чл. 98. (1) Въз основа и в съответствие с утвърдената документация, комисията по чл. 94, ал. 1 обявява търга или конкурса в електронната страница на община Пловдив, в един национален и един местен ежедневник, както и на таблото за обяви на дирекцията по общинска собственост в сградата на общината и в сградата на съответната районна администрация”.

Очаквайте подробности!