Смолянската фирма „Ростер” е била избрана да почисти коритото на река Марица в Пловдив от комисия, назначена от зам.-кмета Анести Тимчев. Компанията е дала най-високата оферта от всички фирми, но въпреки това е била избрана.

В процедурата за неотложното почистване на реката – около мостовите съоръжения и островите участваха 5 фирми, но само три са дали ключа за отваряне на офертите.  Най-високата е била именно на „Ростер” – 1,17 млн. лева без ДДС. Другите две „БКС – Озеленяване” и „Ековат – България” са дали съответно 977 хил. лева и 548 хил. лева без налога.

Въпреки двойно по-ниската оферта от страна на „Ековат – България” тя е била отстранена, тъй като според комисията тя не отговаря на условията и не разполага с нужната техника.

„Предложена е смешно ниска цена, затова е елиминирана. Останаха двама участника. Поискахме допълнителни доказателства за техните възможности. Ако искаш да почистваш реката, трябва да имаш техника и хора и да докажеш сериозни реализирани обекти”, заяви преди дни зам.-кметът Анести Тимчев.

Изискването на Община Пловдив е бъдещият изпълнител да разполага с два трактора изкоренители, 4 бензинови резачки, 2 булдозера,3 багера,10 самосвала и един вибрационен валяк.

След решението на комисията се изчаква и дали няма да има жалба в КЗК. Такава вече спря другата процедура, която е за цялостно проектиране за почистването на речното корито.