Най-големият проект на Пловдив за последното десетилетие – реконструкцията и модернизацията на Пречиствателната станция за над 70 млн. лева се очаква да стартира до месец. Това е възможно, след като повече от три години поръчките по лота от Водния цикъл се въртяха в КЗК и Върховния административен съд.

Още в края на 2019 година делата за строително-монтажните дейности по обекта приключиха и утвърдиха фирмата изпълнител по обект – това е консорциумът с партньори ,,ГБС – Пловдив“ АД, ,,Главболгарстрой“ АД и ,,Еко-проект 2000“ ООД, с подизпълнител „Кристална вода“ АД. Поръчката е за близо 57,7 млн. лева без ДДС.

„Главболгарстрой” взе рекордната поръчка в Пловдив, усвоява 57,7 млн. лева за ПСОВОбщина Пловдив отстрани другите четири участници в процедурата по Водния цикъл

Изпълнителят не можеше да започне работата поради обжалването на поръчката за 1,6 млн. лева без ДДС, която е за  оценка на съответствието на инвестиционните проекти и упражняване на строителен надзор на реконструкцията на пречиствателната станция. Там няколко фирми обжалваха предварителното изпълнение на решението на Община Пловдив. Компанията, избрана от комисията към Община Пловдив е „Дейта Консулт”, като от ВАС допуснаха предварително изпълнение на процедурата.

 Макар все още да се водят дела по съществото на поръчката, от Община Пловдив възнамеряват да стартират дейностите, тъй като сроковете за реализацията на проекта продължават да текат. Финансирането в по-голямата си част е по ОП „Околна среда”.

 До стартирането на дейностите се очаква ВАС да реши и за финансовата корекция, която бе наложена на Община Пловдив по основната поръчка. Тя е в размер на 5% или над 3 млн. лева по строително-монтажните дейности, които ще се извършват по пречиствателната станция.

След стартирането на дейностите проектът за пречиствателната станция трябва да е готов за 183 дни, а за още 30 да бъде предаден а градските власти. Самите дейности по пречиствателната станция трябва да продължат 547 дни, а срокът, в който се установяват и премахват дефекти е 1826 дни.

Основната цел, която ще бъде постигната с рехабилитацията на ПСОВ е да се намали навлизането на вредни вещества и биогенни елементи във водоприемника.  Ще бъде изграден гравитационен канал с дъждопреливник, свързан директно към водоприемника към река Марица чрез байпасен канал; повдигане на отпадъчните води чрез потопени шламови помпи; отделяне на пясък и плаващи в аерирани пясъкозадържатели със зона за задържане на мазнини; първично утаяване в съществуващите първични радиални утаители; биологичното пречистване за отстраняване на въглерод, азот и фосфор; третирането на утайките по предвидената технология в идейния проект; за обезводнената утайка ще се изгради съоръжение за термично изсушаване на утайката, който е проектирано за по-нататъшно намаляване на масата на утайката и достигане на концентрация на сухо вещество до 85-90%.

Жестока финансова корекция за Община Пловдив! Връща 3 млн. лева за най-големия си проектГрадските власти загубиха делото срещу управляващия орган в Административния съд, жалят във ВАС