Строителните работници, които са извършвали малък ремонт в сградата на ОУ „Душо Хаджидеков“, която пламна днес преди обяд, са установени.

„Те са в 4-то районно управление и дават обяснения. Вероятно причината е небрежност при извършване на работни дейности!", заяви шефът на РДПБЗН – Пловдив комисар Георги Мангараков.

Огънят, опожарил покривната конструкция на едно от най-старите училища в Пловдив, е частично овладян. Пламъци вече не се виждат, но сградата продължава да тлее. Щетите са големи - целият покрив е изпепелен. 

По първоначални данни, пламъците са тръгнали от работници на покрива.

„Сградата на училището има застраховка, която ще покрие щетите. Естествено няма да стане веднага, но училището ще бъде възстановено. Междувременно учениците ще бъдат прехвърлени“, посочи кметът на Пловдив Здравко Димитров. В момента в сградата трябваше да започнат обучение около 16 паралелки.

ОУ „Душо Хаджидеков“ извършва обучение и в друга сграда в кв. „Съдийски“, където ще бъдат преместени част от паралелките. Освен това, училището използва партерни класни стаи в близките блокове до опожарената сграда, които също ще се използват за обучение. Това обясни директорката на школото Грозденка Николова.

Множество полицейски екипи са отцепили целия район около училището, движението на автомобили е спряно. От училището са евакуирани 50 души, сред които 10 украински деца, които са имали занятия по това време.

Още четете тук: 

Пожарът в ОУ "Душо Хаджидеков" е тръгнал от работници на покрива, застраховка ще покрие щетитеСтихията е овладяна

Покривът на ОУ "Душо Хаджидеков" се превърна в скелет, шест пожарни се борят със стихиятаРайонът е отцепен от полиция, на място са кметът Здравко Димитров и заместниците му