Шест екипа на пожарната се борят с огромния пожар, лумнал в ОУ "Душо Хаджидеков", предава репортер на Traff. Пламъци са обхванали огромна площ от покрива на школото, който е буквално изпепелен. 

Множество полицейски екипи са отцепили целия район около училището, движението на автомобили е спряно. От училището са евакуирани 50 души, сред които 10 украински деца, които са имали занятия по това време. 

Към момента огнеборците се опитват да потушат основния пожар. Целият район е задимен. В борбата с огнената стихия ще се включат и екипи на ОП "Паркове и градини". Чу се и силен взрив от вътрешността на сградата. 

На място за кметът на града Здравко Димитров, зам.-кметът Стефан Стоянов и шефът на РДПБЗН – Пловдив комисар Георги Мангараков.

"Важното е, че няма пострадали. След като пожарът бъде загасен, ще видим какви са щетите и ще започне спешен ремонт. Разполагаме и с друга сграда, в която ще преместим част от учениците след 15 сеотември, но ще се наложи паралелки да учат и в сгради на други училища.", заяви директорката Грозденка Николова, която също е на място. 

"Ще действаме по най-бързия начин, за да възстановим училището", коментира Стоянов пред репортер на TrafficNews. 

Причината за пожара вероятно са ремонтни дейности. На покрива е имало работници, които са поставяли изолационна хартия. Тепърва ще се установява дали са били взети всички мерки за безопасност.

Предстои да бъде проверена и застраховката на сградата. 

ОУ "Душо Хаджидеков" е една от най-старите училища в Пловдив. През 2018 година сградата беше реновирана  по договор с Инженерното командване на военноморските сили на САЩ чрез посолството на САЩ в Република България за 94 000 долара. В ремонта се включваше оправяне на фасадата, пребоядисване, подмяна на врати и електрическа инсталация. 

Сградата, която е на 153 години, е дарена от видния общественик и родолюбец Душо Хаджидеков. Училището е наследник и приемник на Новомахаленското. Данните категорично сочат, че за първи път то отваря врати, за да посрещне своите ученици в далечната 1870 година. В дописка от в.“Македония“ от 13 януари 1870 година е отбелязано: …“Читалището /в Пловдив/ открива училище в новата махала при църквата „Св. Петка“. В изследването на проф. Николай Генчев „Възрожденският Пловдив“ е посочено, че ….“Още в началото на 1870 година в гр. Пловдив е открито пето взаимно училище в новата махала, енория на църквата „Св. Петка“. Мястото, върху което е построено Новомахаленското училище, заедно с материалите и средствата за изграждането и издръжката му са подарени от големия родолюбец и съратник на Левски - Душо Хаджидеков

В момента в училището учат около 900 ученици от 1 до 7 клас. 

Очаквайте подробности!