Състоянието на голям брой спирки на граския транспорт в Пловдив в момента е трагично и в случай, че концесията за тяхното стопанисване бъде прекратена, ще трябва да бъде заделен сериозен бюджет за техния ремонт и пъддръжка. Това заяви за TrafficNews директорът на общинското дружество "Организация и контрол на движението" Георги Стоилов. Lafka вече обявиха, че напускат голяма част от гладовете и въпреки, че все още няма заявка за прекратяване на концесионния договор за Пловдив, според запознати е въпрос на време. Концесионер на спирките в града е фирма "Елиза 1999", която има 30-годишен концесионен договор, който изтича през 2033 година. 

В първоначалния договор е записано, че концесионерът дължи годишно концесионно възнаграждение от 10% от брутните приходи от търговските обекти, но не по-малко от 71 000 евро в левова равностойност по официалния курс. 

На фирмата е дадено право да постави допълнително 50 павилиона, като с анекс от 2012 г. се регламентира, че за всеки от тях ще се плаща по 240 евро годишно. Обект на концесията са 314 спирки. 25 спирки се стопанисват от ОКТ, а останалите от общо 400 , се стопанисват от районните кметства. До този момент концесионерът е направил в пълен обем и в утвърдените срокове задължителната инвестиция в общ размер от 5 860 977,27 лв. с ДДС.

След прекратяване на концесията навесите ще останат, а фирмата ще демонтира поставените павилиони с бранда Lafka. Лафките затвориха в началото на 2020 г., след като бе спряна продажбата на билети от частните лотарии. 

"Въпреки, че към момента няма входирано заявление за прекратяване на концесионния договор, ние вече правим разчети, защото в настоящия бюджет трябва да бъдат предвидени средства за ремонт и поддръжка на спирките. Вероятно ще трябва да бъде създадена отделна структура , която да се занимава с поддръжка на спирките. В момента част от тях са обект на вандалски прояви и са с изпочупени покрити или стени. Сумата изобщо няма да е малка, предвид общото състояние на навесите. Но при наличен бюджет, прекратяването на договора може да е шанс, спирките да бъдат реновирани" заяви Георги Стоилов.