Бившият председател на Общинския съвет Савина Петкова е била класирана на първо място по време на конкурса за омбудсман на Пловдив. Днес се проведе финалният етап от конкурса, като комисия от общински съветници проведоха събеседване със 7-те останали кандидати.  Единственият, който не стигна до тази фаза бе философът Ангел Грънчаров.

Очаквано Петкова получи най-висока оценка от комисията, а неин подгласник е доц. Христо Паунов. Той е действащ омбудсман на Пловдивския университет, където е преподавател в Юридическия факултет.

На трето място е класиран действащият 5 години като временен обществен посредник – Борислав Стаматов. След него е бившият зам.-председател на ОбС и съветник  от ГЕРБ Сузана Николова.  Най-малко точки пък е изкарала бившата кметица на район „Северен” Лариса Кътова.

Въпреки класирането днес последната дума има Общинския съвет. След като предложението бъде внесено за гласуване самите съветници  ще решат кой да оглави институцията.На практика класирането от комисията има „съвещаващ глас”, тъй като и последният може да стане първи.

Причината е, че кандидатът за омбудсман трябва да събере квалифицирано мнозинство от 34 гласа. На последния конкурс политическите сили не се разбраха и така с 26 гласа бе избран Борислав Стаматов за временно изпълняващ длъжността, което продължи повече от 5 години.

Съветниците ще имат задачата да назначат и заместници, ако бъде избран омбудсман. Така, ако приемем класирането на комисията то Савина Петкова може да е първа, а доц. Христо Паунов и Борислав Стаматов заместници в институцията на обществения посредник.