Абсурдната ситуация, в която Община Пловдив продължава да се бори да почисти река Марица вече трета година, продължава с нови обрати. След като през септември Община Пловдив прекрати поредната поръчка за неотложното и спешно почистване на речното корито, КЗК отмени решението, като незаконосъобразно.

Припомняме, че третата поръчка се върти повече от година.  Бившият зам.-кмет по екология Анести Тимчев определи фирма „Ростер” ООД, като я избра за изпълнител, въпреки че бе дала най-висока цена – 1,2 млн. лева без ДДС.

Другите две фирми – „БКС Озеленяване” и  „Ековат – България” бяха дали  съответно цена от 977 хил. лева и 540 хил. лева. Тя бяха отстранени, а казусът стигна до КЗК и ВАС.  Върховните магистрите постановиха, че Община Пловдив незаконосъобразно е избрала фирма „Ростер”, а „БКС – Озеленяване” не е трябвало да бъде отстранена.

След това решение от Община Пловдив прекратиха поръчката заради „непреодолимо несъответствие” в документацията, което се касае за грешка при изчисляването площите и сумата за почистване. 

Компанията „БКС – Озеленяване” пусна нова жалба в КЗК, а „непреодолимо несъответствие” се оказа, че е равна на 80 стотинки или 0,002 дка в площта, която трябва да се почисти от фирмата.

„КЗК счита, че констатираното несъответствие от 0,80 лв. в ценовото предложение на жалбоподателя, дължащо се на грешка в утвърдения от възложителя образец на ценово предложение, представлява пример за това, че е налице пренебрежимо ниска стойност, която не може да повлияе на яснотата, валидността и пълнотата на ценовите предложения на участниците”, пише в мотивите си от регулатора.

Така той връща процедурата, като комисията трябва да изберат фирма за почистването. Най-вероятно това ще е „БКС – Озеленяване”. Въпреки това все още Община  Пловдив може да обжалва решението на КЗК във Върховния административен съд. Това значи поне още 3 месеца забавяне на процедурата.

Гледайте Марица, мислете за Царево и КаравеловоЗико иска помощ от държавата за почистването на реката, но Общината няма готовност да го започне

„Неотложното” почистване на река Марица отново се отлага, задава се нова съдебна сагаВъпреки решението на ВАС Анести Тимчев отново избра фирмата с най-висока оферта