„Бях намерил финансиране от 10 млн. лева от правителството! Тогава общински съветници ме упрекнаха….Пуснахме поръчки – те се обжалват от софийски и смолянски фирми. Ще пишем писмо на държавата, за да помогне с почистването на реката”, заяви кметът Здравко Димитров за несгодите му да изкорени джунглата  в Марица в рамките на Пловдив.

Сагата с речното корито вече продължава трета година, а Община Пловдив и към днешна дата няма нито осигурено финансиране, нито  фирма, с която да е сключила договор.

Предупрежденията на Анести Тимчев, че 6-метрова вълна може да залее Пловдив и обявяването на частично бедствено положение, по никакъв начин не съумяха да помогнат на градските власти да най-после да изберат фирма за неотложното почистване.

Анести Тимчев: 6-метрова вълна може да залее Пловдив, ако Марица не се почисти спешноТова ще доведе до прекъсване на водоподаването в града, допълни той

Вече три процедури се прекратяват от Община Пловдив, като първата, за която кметът говори, че бил осигурил финансиране, бе изцяло на база негово решение.  Тогава градоначалникът искаше да възложи цялостното почистване на река Марица на директно договаряне с фирма ПИМК. Тогава заради критики от Общинския съвет обаче, той даде заден и прекрати поръчката.

Провалът на втората и третата поръчка обаче е изцяло заради неспособността на Община Пловдив и ресорния отдел „Екология” да проведат законосъобразна процедура. Втората поръчка за частично почистване бе прекратена на 15 ноември 2022 година след осъществен контрол от Агенцията по обществените поръчки. Тогава оттам заявиха, че обявяването на частично бедствено положение по никакъв начин не обуславя провеждането на поръчката по този начин.

Така се стигна до третата процедура, която бе на конкурсен принцип. Възложителят си хареса фирмата „Ростер” ООД, като я избра за изпълнител, въпреки че бе дала най-висока цена – 1,2 млн. лева без ДДС. Другите две фирми – „БКС Озеленяване” и  „Ековат – България” бяха дали  съответно цена от 977 хил. лева и 540 хил. лева. Тя бяха отстранени, а казусът стигна до КЗК и ВАС.  Върховните магистрите постановиха, че Община Пловдив незаконосъобразно е избрала фирма „Ростер”, а „БКС – Озеленяване” не е трябвало да бъде отстранена.

Въпреки това възложителят в лицето на Анести Тимчев пак отстранява „БКС – Озеленяване” и избира „Ростер”. Заради нова жалба в КЗК, Тимчев решава да сложи край на агонията и прекратява пак поръчката – този път намира порок в собствените си изисквания, които били „непреодолими”.

Така вече трета година Община Пловдив не може да спази прозрачна и законосъобразна процедура, за да се почисти река Марица. Кметът вместо да се засрами от ситуацията, той се ядосва, че фирми имат „наглостта” да спазват законовото си право да обжалват поръчка в регулатори и съдът, която видно не отговаря на нормативната уредба.

В същото време река Марица прилича все повече на Амазонка – джунгла в средата и блата по краищата.  За щастие на пловдивчани, природата засега ни пожалва. Този късмет обаче нямаха карловските села и Южното Черноморие, а Община Пловдив просто не може да си позволи да разчита, че и следващият път ще се размине.

„Неотложното” почистване на река Марица отново се отлага, задава се нова съдебна сагаВъпреки решението на ВАС Анести Тимчев отново избра фирмата с най-висока оферта

Чистенето на Марица: Резачи на дървета взимат по 6646 лв. заплата с парите на пловдивчаниОбжалват поръчката за спешното почистване на реката в Пловдив, дадена на фирма „Ростер”