Административен съд - Пловдив отмени заповед от 31 август 2022 на министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев, с която бившият началник на Шесто районно в Пловдив Николай Кирков е преназначен в полицейското управление в с.Труд за срок от една година. 

Първата рокада беше направена през юни 2021 г от министър Бойко Рашков. Преди да оглави районното в „Столипиново“, Кирков беше шеф на Областната дирекция на полицията в Стара Загора, а преди това – и началник на Криминална полиция в Пловдив.

От последното съдебното решение за отмяна на заповедта стана ясно, че преместването е направено заради „служебна необходимост“. Според магистратите обаче такава не е била налице. 

"Фактическите основания за издаване на въпросната Заповед следва да се състоят в излагане на факти от обективната действителност, които сочат за наличие на поне една от изброените хипотези: „извънредни промени в оперативната обстановка, състоянието на престъпността и обществения ред“ и/или „нормативни промени“ и/или „промени във функционалните задължения на структурите“. Реално такива факти не са посочени в оспорвания административен акт. Единственият конкретен факт, визиран в заповедта, е осигуряване на провеждането на избори за народно събрание на 02.10.2022г. Друг мотив посочен в заповедта е за осъществяване на цялостната дейност на районното управление, което е твърде общо и не е подкрепено с доказателства, а и не са посочени конкретни факти които подкрепят твърденията на органа" , са мотивите на съдията, с която заповедта е отменена. 

Със сходни мотиви бе отменена и предишната заповед за преназначаване на Кирков. 

Въпреки, че вече има няколко съдебни решения по казуса с преназначаването, всяко от които отменя заповедтта на министъра,  до този момент ръководството на МВР не е предприело никакви действия , за да възстанови Кирков на предишното му работно място. Вместо това министерството , респ. данъкоплатците , продължават да плащат обезщетения и съдебни разноски.