Снимането по време на броенето на бюлетините в Секционните избирателни комисии е забранено, напомни председателят на РИК в Пловдив Илиан Иванов. Той обясни, че има няколко запитвания от страна на членове на СИК дали могат да позволят да се снима с камера, ако някой поиска.

„По закон застъпници, представители на партии и кандидати за народни представители, както и самите и те могат да присъстват по време на броенето на бюлетините. След това им се полагат протокол, който да вземат след преброяването. Те обаче не могат да заснемат процеса на броенето. При такъв казус председателят на Секционната избирателна комисия трябва да направи забележка на човека, който снима. Ако той не спре председателят може да разпореди снимащият да бъде отстранен от залата”,обясни Иванов.

Припомняме, че Върховния административен съд да не даде ход на делото по същество да се разрешат или забранят камери при броенето на бюлетините. С това се обезсили решението на Административен съд – София, като делото ще продължи след изборния ден.