Областният управител Ангел Стоев свиква в 14:00 часа Областен оперативен щаб във връзка с доклад на РЗИ-Пловдив за епидемична обстановка на територията на областта.  След това ще бъдат обявени и предприетите мерки за епидемичната обстановка в Пловдив и областта.

Припомняме, че на 23 януари беше обявена грипна ваканция, която ще продължи 5 учебни дни - от 25 до 31 януари включително. Веднага след изтичане на грипната ваканция следват датите на междусрочната ваканция. Тя е обявена от МОН за периода - 1 до 5 февруари, което ще рече, че учениците ще се появят в класните стаи чак на 6-ти.  

За същия период се преустановява и провеждането на  извънкласни занимания и организирани дейности с ученици, включващи посещения на музеи, изложби, природни обекти и други мероприятия с културна, спортна, опознавателна и възпитателна цел, планирани екскурзии, зелени училища, туристически пътувания и др.

Удължени и се мерките за ограничаване разпространението на сезонния грип. Последните бяха разписани в заповед на директора на РЗИ-Пловдив Сийка Димчева, а новият им срок е определен до 31 януари.

Въведените мерки са филтриране на децата в детските градини, редовна дезинфекция и проветряване. За лечебните заведения се преустановяват консултациите на здрави бременни жени и деца, прегледи, свиждания и планирани имунизации. В старческите домове свижданията също са преустановени.

В лечебните заведения все още разполагат с достатъчен брой незаети болнични легла. Заетите места са и от смесена патология, а не само грип.

В изпратените проби до лаборатории в столицата се отчита подем на заболеваемостта, като грип тип "А" циркулира в много по-голям обем.