Три детски градини в Пловдив ще бъдат ремонтирани, както на тях ще се изградят фотоволтаични електроцентрали. Проектът е за 3 млн. лева без ДДС, като 2,5 млн. лева е финансиране по европейска програма. Забавачките, на които ще бъдат въведени мерките за енергийна ефективност са „Еделвайс“ и „Десислава“ в район „Тракия“, както и „Светлина“ в район „Южен“.

В мотивите на проекта е записано, че с него ще се създадат благоприятни условия за развитие на образователни дейности в сградите. Подобряването на енергийните и експлоатационните характеристики на сградите ще повишат качеството на образователния процес и значително ще намалят експлоатационните разходи.  Ще се постигне клас на енергийна ефективност на сградите А+, а самите сгради ще са с близко до нулево енергийно потребление.

Освен изграждането на фотоволтаици, ще се ремонтират покривите, тръбната инфраструктура, като ще бъдат и санирани. Прогнозната стойност за ДГ „Еделвайс“ е 1,2 млн. лева, за „Светлина“ – 900 хил. лева, а за „Десислава“ – близо 1 млн. лева.

По обявената обществена поръчка на Община Пловдив са кандидатствали три фирми, като всяка детска градина е в отделна позиция. Компанията  „Инфинит енерджи“ и консорциум „Проект Солар“ с уастници „Парсек груп“ и „Пирс – Д“ са подали оферти и за трите детски градини, а „Марбъл строй“ за ДГ „Еделвайс“ и „Светлина“.