8 млн. лева – толкова е сумата, която е необходима за отчуждаване на имоти по бул. „Ал. Стамболийски” за неговото разширение. Това заяви на днешната сесия кметът Здравко Димитров по време на едно от обсъжданията за продажба на имоти.

Почти всички имотни сделки пропаднаха, като се разрази дълга дискусия за политиката на градската администрация за общинските терени, главно между Зико и Слави Георгиев.  Независимият общински съветник припомни едно изказване на кмета от началото на мандата, че няма да продава имоти и попита какво се е променило. От друга страна той постави и под въпрос защо търговете винаги са с тайно наддаване, а не с явно.

„Нямаме ясна политика какво да правим с имотите си, като дори не разполагаме с публичен регистър, за да знаем с какво разполагаме, как да ги управляваме и евентуално да ги продаваме. Оставяме винаги частния инвеститор да води този процес”, каза Георгиев.

Зико отговори, че ковид кризата и постоянното изникване на разходи е причината за тези разпоредителни сделки. Той даде пример, че за отчуждение само на бул. „Ал. Стамболийски” трябват 8 млн. лева, а преди това никой не е приемал стъпки за тяхното отчуждение.

„Сега, ако затворим „Ал. Стамболийски”, без да го разширим и първо направим новото трасе, ще блокира цялото движение в района”, каза кметът.

Спор се разрази и кой е по-кристалният търг, като според градоначалникът тайният  е този, който вдига повече цените на имотите и е по-честен, а стъпките на явните търгове се договаряли пред коридорите на стаите.

Всички имотни сделки, с изключение на няколко прекратявания на съсобственост, обаче не минаха, като съветниците от ГЕРБ не подкрепиха решенията и се въздържаха.

„Демокрация!”, това бе отговорът на Зико относно плаващите гласувания за имотните сделки. За самото разширение на булеварда кметът заяви:

„Ако имаме възможност – ще го разширим, ако не ще го направим по стария нетрадиционен начин в сегашния габарит. Правилно е да се прави ново трасе, а след това да се рехабилитира старото. Отчуждителните процедури  не са благодатни и политиците ги избягват”, каза Зико. Той допълни, че от Община Пловдив не са спирали да работят по алтернативен булевард, който върви по старата линия на НКЖИ.

TrafficNews вече писа, че разширението на бул. „Ал. Стамболийски” изглежда като кауза пердута. Причината е  - огромните средства само за отчуждения, съкратените срокове, в които трябва да се направят и зависимостта от времетраенето и крайните срокове на ВиК.

Разширението на бул. „Ал. Стамболийски” в Кючука – екшън план или мисията невъзможна?Кметът и ВиК мислят как да вкарат тръбите под бъдещето платно на булеварда, това обаче изглежда неизпълнимо