Фирмата изпълнител  за строителството 50-метровия плувен басейн в Пловдив вече разполага своята техника.  Монтирането на крана вече е започнало, както и укрепването на земната маса около съседните  сгради и помещения.  

Очаква се до дни да бъде даден и рестрата на строителството на плувния комплекс от кмета Здравко Димитров и фирмата изпълните „ГБС – Пловдив”.  Първа копка няма да има, тъй  като такава бе направена преди повече от три години.  След това обаче първия договор бе развален, тъй като сумата от 12 млн. лева  недостигаше. 

Новата стойност на изграждането на 50-метров плувен басейн е 21 млн. лева, като 20 млн. лева от тях са от Фонд за устойчиви градове. . Ако сумата набъбне още заради фотоволтаична система, то тя ще се покрие от бюджета на градските власти.

В  заданието е заложено изграждането на съвременен плувен комплекс, отговарящ на изискванията на Международната федерация по плуване. Новопроектираният плувен басейн се състои от един частичен подземен етаж в зоната на пространството между съществуващия и новия басейн, два надземни етажа, развити по периферията на коритото на басейна от южната и източната страна, а от север са проектирани три етажа, като междинният е предназначен за инсталационен такъв, където ще се разположат ОВК инсталации.

50-метровият олимпийски басейн ще има трибуни с капацитет от 1002 души. Друга задължителна екстра е гъвкавото разпределение на дължината – чрез специален мост, който се движи електронно в самото корито и може да прегражда басейна до 25 метра – за детски състезания. Също така съоръжението ще бъде снабдено с обезмъгляваща инсталация, с каквато не разполага нито един басейн в България.